APR podsetila na izmenjene rokove i uslove dostavljanja finansijskih izveštaja počev za 2021. godinu

25.02.2022

Agencija za privredne registre (APR) je 24.2.2022. god. objavila saopštenje u kojem podseća na izmenjene rokove i uslove pod kojima se dostavljaju finansijski izveštaji za 2021. godinu, a shodno odredbama Zakona o računovodstvu („Sl. glasnik RS“, br. 73/19 i 44/21/dr.zak. - u daljem tekstu: Zakon), čija je primena počela u ovoj godini.

Rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja ističe 31. marta 2022. god., a ne 28. februara, kao što je to bilo zaključno sa izveštajima za 2020. godinu. Novim zakonom je ukinuta obaveza dostavljanja podataka za statističke i druge potrebe do 28. februara, dok je rok za dostavljanje redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja, zajedno sa obrascem Statističkog izveštaja, pomeren na 31. mart

Dokumentaciju, uključujući odgovarajuće odluke, više nemaju obavezu da dostavljaju sva pravna lica i preduzetnici. Tu dokumentaciju dostavljaju samo obveznici revizije, i to u naknadnom roku - do 30. juna 2022. god., pri čemu ni oni više nisu dužni da dostavljaju odluku o raspodeli dobiti / pokriću gubitka.

Mikro privredna duštva, zadruge i ustanove dužni su da od ove godine uz redovni godišnji finansijski izveštaj dostavljaju Napomene uz finansijski izveštaj.

Mikro druga pravna lica (političke organizacije, sindikalne organizacije, fondacije i zadužbine, udruženja, sportska udruženja, komore i sl.) i mikro preduzetnici, uz obrasce redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja, ne treba da prilažu bilo kakva dokumenta, osim u izuzetnim situacijama, npr, u slučaju kada su neažurni podaci o pravnom licu u evidenciji obveznika, ukoliko je zakonski zastupnik ograničen supotpisom i sl.

 

Podsećamo:

Sve što Vam je potrebno u vezi sa finansijskim izveštajima za 2021. godinu, kako za privatni sektor, tako i za korisnike javnih sredstava, obezbedili smo na našem sajtu: pripremazavrsnogracuna.rs koji prati naš Elektronski priručnik „Priprema završnog računa“(detaljnije o ovom priručniku saznajte klikom na ovaj link).

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.