Budžet za 2024. godinu 5. oktobra na sednici Vlade Srbije

05.10.2023

 Budžet za narednu, 2024. godinu, čiji predlog se razmatra na sednici Vlade Srbije 5.10.2023. god., je nastavak politike povećanja plata i penzija, izgradnje zemlje i zaštite životnog standarda građana, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali. Prema njegovim rečima: „Predloženi budžet je razvojni, nastavljamo da vodimo odgovornu politiku, nastavljamo sa visokim ulaganjima u kapitalne investicije, sa izgradnjom auto-puteva, brzih pruga, škola, bolnica“.

 Kako je istakao, zbog stabilnosti je posebno važno da budžet bude usvojen na vreme, te da će nakon usvajanja na Vladi, narodni poslanici imati dve nedelje za razmatranje predloga budžeta za 2024. godinu, nakon čega sledi skupštinska rasprava.

 Ministar je istakao da se predlogom budžeta za 2024. godinu planira deficit od 2,2%, te da ove, 2023. god., nakon rebalansa, planirani deficit iznosi 2,8% što je, kako je rekao, opet niže od 3,3%, koliko je bilo projektovano inicijalnim budžetom za 2023. godinu. „Taj iznos deficita, osim što omogućava podizanje plata i penzija, drži i javni dug pod kontrolom i on će iznositi 51,7% 2024. godine“, rekao je ministar, i dodao da se time ne prelazi nivo Mastrihta od 60% udela javnog duga u BDP-u, dok je prosek evrozone između 91 i 92% BDP-a.

 Mali je poručio da će Srbija ove godine, uprkos krizi i nastavku svih investicija, imati 68-69 milijardi evra BDP-a u apsolutnom iznosu, dok je projekcija za sledeću godinu 74 do 75 milijardi evra. On je podsetio da je vrednost svega proizvedenog u zemlji 2012. iznosila 33,4 milijarde evra.

 „Naredne godine prvi put u istoriji prelazimo 70 milijardi evra vrednosti BDP-a u apsolutnom iznosu. Srbija napreduje uprkos ogromnoj krizi i naredne godine očekujemo privredni rast od 3,5%“, ocenio je Mali i ukazao da neke zemlje u Evropi već ulaze u recesiju.

 On je istakao i da Srbija beleži punu zaposlenost sa 2,3 miliona zaposlenih i stopom zaposlenosti od 50,4%, paralelno sa najnižom stopom nezaposlenosti od 9,6% a koja je pre deset godina, podsetio je, iznosila 25,9%. „To znači da je svaki četvrti građanin Srbije bio bez posla“, rekao je Mali i dodao da su svi ovi parametri bili važne smernice za pravljenje budžeta za narednu godinu.

 Potpredsednik Vlade je istakao da će jedna od prvih mera u narednoj godini biti podizanje plata za 10% celokupnom javnom sektoru, i to već od 1. januara, a što će biti nastavak politike povećanja plata nakon septembarske povišice od 5,5% za deo javnog sektora. On je istakao da je projektovana prosečna zarada za decembar ove godine 840 evra, da u januaru minimalna zarada nakon rasta od 17,8% prelazi 400 evra, te da su projekcije da do decembra naredne godine prosečna plata dostigne 950 evra. Rast plata, kako je objasnio, prati i rast penzija, pa će one od januara biti povećane za 14,8%, dodatno nakon oktobarskog povećanja od 5,5% koje će se naći na penzionim čekovima od 2. novembra kada počinje isplata oktobarske penzije, i to prvo za samostalne delatnosti. „Više od 56% su povećane penzije za dve godine. Krajem novembra ili početkom decembra stiže i isplata po 20.000 dinara pomoći penzionerima“, rekao je Mali.

 Kao treći stub budžeta za narednu godinu on je izdvojio kapitalne investicije te naveo da se radi na devet auto-puteva i brzih saobraćajnica.

 Mali je poručio i da će se u budžetu za narednu godinu naći i dodatna izdvajanja za poljoprivredu koja su, kako je ocenio, nikad veća, i čine 6,8% budžeta.

 Osim toga, u predlogu budžeta za 2024. godinu predviđena su i veća ulaganja za zdravstvo, nastavak izdvajanja za retke bolesti, veća izdvajanja za kulturu, prosvetu.

 

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.