DRI ocenila da su javne nabavke u Srbiji oblast visokog rizika

19.05.2023

Državna revizorska institucija prepoznala je javne nabavke kao oblast visokog rizika, zbog čega im je vremenom davala sve veći prostor u revizijama“, izjavio je nedavno dr Duško Pejović, predsednik DRI i generalni državni revizor.

Govoreći u uvodnom delu skupa, koji je u Beogradu okupio predstavnike 14 jedinica lokalnih samouprava, dr Pejović je naglasio da je obuhvat revidiranih javnih nabavki u 2022. godini iznosio 150,06 milijardi dinara, dok su nepravilnosti utvrđene u iznosu od 28 milijardi dinara.

 

„U 2022. godini DRI je počela da sastavlja objedinjene izveštaje, odnosno nalaze i preporuke iz izveštaja o revizijama sprovedenim na istu temu. Tako je DRI predstavila dva objedinjena izveštaja – nalaze i preporuke iz 15 izveštaja o reviziji pravilnosti i svrsihodnosti planiranja javnih nabavki u jedinicama lokalnih samouprava kod direktnih korisnika budžetskih sredstava, kao i iz devet izveštaja o pravilnosti i efikasnosti postupaka javnih nabavki u ustanovama učeničkog standarda“, istakao je dr Pejović.

Kako je objasnio dr Pejović, cilj objedinjavanja izveštaja je prepoznavanje nepravilnosti koje se ponavljaju bez obzira na različite subjekte revizije.

Ove godine objedinjenim izveštavanjem biće obuhvaćene javne nabavke u domovima zdravlja i javnim preduzećima“, poručio je dr Pejović.

Državna revizorska institucija, u skladu sa Programom revizije za 2023. godinu, započela je tokom aprila postupak revizije finansijskih izveštaja, revizije pravilnosti poslovanja i revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja kod još 49 korisnika javnih sredstava, među kojima je najviše javno komunalnih preduzeća, drugih javnih preduzeća, poljoprivrednih stručnih službi, fakulteta i škola.

Prema podacima sa sajta DRI, krajem maja 2023. god., bilo je oko 230 „revizija u toku“.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.