rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Sep. 23
  • 10:35

Danas 8. septembra isplata još jednog minimalca, novoosnovane firme novac dobijaju 21. septembra

08.09.2020

Ministar finansija u Vladi R.Srbije Siniša Mali juče je najavio da će poslednja uplata 60% od minimalne zarade u iznosu od 18.000 dinara biti isplaćena u utorak 8. septembra, dok će 120% od minimalne zarade za novoosnovana preduzeća biti isplaćeno 21. septembra.

„Za ovu tranšu isplate minimalca obezbeđeno je 18,4 milijarde dinara. Svi zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima, prema našoj evidenciji njih 1.018.863, dobiće od države 60% minimalne zarade, odnosno 18.000 dinara po zaposlenom. Reč je ukupno 234.634 firmi. Ovde je, reč dakle o poslednjoj petoj minimalnoj zaradi koju Vlada R.Srbije uplaćuje na namenske račune preduzeća koja koriste pomoć“, rekao je Mali i precizirao da je ukupno samo za isplatu pet minimalaca iz budžeta izdvojeno 130 milijardi dinara.

Prema njegovoj oceni, radi se o ogromnoj pomoći koja je obezbeđena preduzećima. “Ukupan paket ekonomskih mera namenjenih građanima i privredi težak je oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5% BDP-a. Procene su da su ove mere direktno pomogle očuvanju više desetina hiljada radnih mesta u Srbiji“, rekao je on i dodao da je upravo zahvaljujući tim merama nezaposlenost u drugom kvartalu pala na 7,3%.

 

Mali se osvrnuo i na novosnovane firme, precizirajući da veomma ohrabruje podatak da je u Upravi za trezor otvoreno ukupno 12.124 namenskih računa za isplatu minimalca, što zapravo znači da je toliko firmi osnovano posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što je bio jedan od uslova za prijavu. „To znači da se ljudi odlučuju da rizikuju i da pokrenu biznis u najtežim okolnostima“, naveo je on i rekao da će oni 21. septembra dobiti dva puta po 18.000 dinara po zaposlenom, odnosno dve uplate odjednom.

 

On je podsetio i da je Vlada sektorskom podrškom pokušala da pomogne ugostiteljskoj privredi, pre svega hotelskoj industriji. Javni poziv za prijavu privrednih subjekata za korišćenje subvencija trajaće do 15. septembra. Sredstva se dodeljuju u iznosu 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici a pravo ostvaruju kategorizovani hoteli koji se nalaze u privatnom vlasništvu.

„I od ove mere očekujemo dosta a redovno analiziramo i preispitujemo stanje i u drugim sektorima“, rekao je ministar i poručio privrednicima da ih država sigurno neće ostaviti same već da će planskim pristupom i merama pomoći da očuvaju svoja tržište i radna mesta.

 

Pored toga, Mali je izjavio: „Nedavno smo dobili potvrdu kreditnog rejtinga od agencije Mudis, što znači da se nije povećao rizik zemlje te da se kamate banaka neće povećavati, Evropska komisija je usvojila pre nekoliko dana paket predloga za povećanje trgovine između EU i susednih zemalja, među kojima je i Srbija, a jedna od najznačajniih vesti je dolazak Razvojne finansijske korporacije u Srbiju, što je izdejstvovano na pregovorima u Vašingtonu“.

Otvaranje kancelarije Razvojne finansijske korporacije u Srbiji, će prema rečima ministra „biti snažan signal investitorima da smo bezbedna zemlja za ulaganja. Na taj način krenuće realizacija raznih ekonomskih dogovora kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima i podršku investicionim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija“.

 

Ministar finansija je zaključio da izgradnja i povezivanje, odnosno slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga može da nas uzdigne i pomogne da životni standard u kratkom periodu bude bolji.

Mali je podsetio da je Vlada R.Srbije pokrenula i program „Moja prva plata“, koji je usmeren na mlade bez radnog iskustva i da država u njih ulaže dve milijarde dinara, s obzirom da će 9 meseci mesečno dobijati 20.000, odnosno 24.000 dinara, u zavisnosti od toga da li će mladi čovek koji je na praksi biti sa diplomom srednje škole ili fakulteta.

Takođe, ministar je rekao i da će „penzije rasti u 2021. godini, a plate u javnom sektoru neće biti smanjene. Borimo se, takođe i da povećamo minimalac u prihvatljivim okvirima i za poslodavce i sindikate i uskoro ćemo izaći i sa tom vešću“.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.