rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

 • Dec. 15
 • 09:51

Danas je krajnji rok za dopunu izveštaja za statističke potrebe za 2018. godinu

20.03.2019

Završetak obrade izveštaja za statističke potrebe za 2018. godinu

Agencija za privredne registre (dalje: APR), obavestila je (12.3.2019. god.) pravna lica i preduzetnike, koji poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva, da Registar finansijskih izveštaja privodi kraju obradu podataka iz izveštaja za statističke potrebe za 2018. godinu.

APR je tom prilikom podsetila one obveznike kod kojih su u postupku obrade izveštaja za statističke potrebe (SI) ili izveštaja za statističke potrebe i redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja (SI_GFI) za 2018. godinu, utvrđeni nedostaci koji onemogućavaju unos podataka iz dostavljenih izveštaja u bazu podataka za statističke potrebe, da su dužni, najkasnije do srede 20. marta 2019. god., da dostave dopunu po tim izveštajima.

Ukoliko obveznici, kod kojih su utvrđeni predmetni nedostaci, ne otklone te nedostatke u ostavljenom roku, podaci iz dostavljenih izveštaja neće biti uneti u bazu podataka za statističke potrebe.

Za sva dodatna pojašnjenja, pitanja možete dostaviti APR-u na mejl adresu: finizvestaji@apr.gov.rs .

 

 * Podsećamo:   Završen prijem izveštaja za statističke potrebe za 2018. godinu

 

APR je (1.3.2019. god.) obavestila sva pravna lica i preduzetnike, koji poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva da je uspešno završen prijem Izveštaja za statističke potrebe za 2018. god., odnosno izveštaja koji se sastavljaju za potrebe države i koji se saglasno Zakonu o računovodstvu dostavljaju najkasnije do kraja februara.

Izveštaje za statističke potrebe za 2018. godinu, elektronskim putem, dostavilo je više od 170.000 pravnih lica i preduzetnika, oko 8.000 izveštaja više nego prethodne godine. Od toga, 66% obveznika je istovremeno izmirilo i obavezu dostavljanja redovnih godišnjih finansijskih izveštaja, koji su poslati uz izveštaje za statističke potrebe. Samo statističke izveštaje podnelo je 21% pravnih lica i preduzetnika, a 13% obveznika je dostavilo izjavu o neaktivnosti.

APR je otpočela obradu izveštaja za statističke potrebe koja bi trebalo da je do sada već završena. Obaveštenja o utvrđenim nedostacima u dostavljenim izveštajima, APR objavljuje na svojoj internet strani, a obveznike podsećamo da nedostatke treba da otklone u roku od 8 dana, od dana njihovog objavljivanja. U protivnom, ako nedostaci ne budu otklonjeni na zahtevani način, podaci iz dostavljenog izveštaja ne mogu biti upisani u bazu podataka za statističke potrebe.

Od 1. marta 2019. god., obveznicima je u posebnom informacionom sistemu APR-a omogućeno sastavljanje i dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2018. god. sa odgovarajućom dokumentacijom, čiji je rok za dostavljanje 30. jun 2019. god., kao i zamena javno objavljenih finansijskih izveštaja i propisane dokumentacije.

Takođe, obveznici mogu i dalje da nastave sa dostavljanjem izjava o neaktivnosti za 2018. godinu, ali sa naknadom uvećanom za neblagovremeno dostavljanje.

Sve informacije u vezi sa sastavljanjem i dostavljanjem pomenutih izveštaja objavljene su na stranici Registra finansijskih izveštaja.

APR nastavlja da pruža podršku korisnicima, odnosno da sva pitanja, kao i do sada, obveznici mogu slati mejlom na sledeće adrese: obveznicifi@apr.gov.rs, finizvestaji@apr.gov.rs i sd@apr.gov.rs.

 

 • Kontakt podaci
 • Rezon Media Grup
 • Loznička 2, 11000 Beograd
 • +381 11 244 34 01
 • +381 11 244 91 46
 • info@rezon.rs
 •  
 • Rezon Bulgaria
 • Rezon Romania

Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.