• Nov. 28
  • 07:57

Danas počinje prijava za subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije

15.10.2021

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da u petak, 15. oktobra, počinje prijavljivanje poreskih obveznika za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije.

Siniša Mali je rekao da je pitanje subvencija definisano Uredbom Vlade R.Srbije, kojom se predviđa da će obveznicima biti uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom prodajnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20%. Prijavljivanje za subvencije, na portalu Poreske uprave ePorezi, biće moguće do 31. januara 2022. god.

„Da bi se prijavili za subvencije poreski obveznici prvo treba, ukoliko to nisu uradili, da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata. Oni to mogu i treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države“, naveo je Siniša Mali.

Ministar je naglasio da je prijava za subvencije države jednostavna, da ne zahteva mnogo vremena i da obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju svoju prijavu.

Siniša Mali je istakao da primena novog modela fiskalizacije neće predstavljati dodatni trošak za privredu jer će država subvencionisati prelazak na novi model fiskalizacije. „Obveznici fiskalizacije će direktno dobijati novčana sredstva potrebna za prelazak na novi model fiskalizacije. Novca za te subvencije imamo dovoljno, šest milijardi dinara smo za to namenili, jer ne želimo da pravimo trošak privrednicima, već da zajedno uspešno završimo ovaj proces i počnemo sa primenom novog modela fiskalizacije“, naveo je ministar.

Kako je istakao, neće se čekati kraj prijava u januaru, nego će subvencije biti redovno isplaćivane.

On je ponovo naglasio da je uvođenje novog modela fiskalizacije jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje, te da je reč o velikoj i važnoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne benefite celom društvu i državi, i privredi i građanima. Uvođenje novog modela fiskalizacije je, dodao je, od ogromnog značaja za borbu protiv sive ekonomije.

Kako je podsetio, tranzicioni period će početi 1. novembra ove godine i trajati do 30. aprila 2022. god. i to je period u kojem će privreda moći postepeno da prelazi na novi model fiskalizacije.

 

Napominjemo, sve u vezi sa fiskalizacijom, pored PDV-a i e-faktura, pronaći ćete na sajtu: e-fakture.info – koji prati naš Priručnik „PDV, fiskalizacija i e-fakture“. Saznajte više o ovom Priručniku klikom na ovaj link.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.