rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jan. 24
  • 23:52

Danas u Skupštini Srbije predstavljen budžet za 2021. godinu

08.12.2020

 

Ministar finansija Siniša Mali danas je u Skupštini Srbije predstavio Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu i tom prilikom istakao „da je reč o razvojnom budžetu, kojim se nastavlja odlučna borba protiv pandemije korona virusa i stvaraju uslovi za nastavak oporavka i jačanja naše privrede, izgradnju najvećih infrastrukturnih projekata i poboljšanje životnog standarda građana.“

 

Ministar je rekao da su u budžetu dve komponente izuzetno važne, a to su socijalna komponenta i kapitalne investicije.

 

Ukupni prihodi i primanja predviđeni budžetom za 2021. godinu iznose 1.336,3 milijarde, što je povećanje od 3,5% u odnosu na iznos predviđen rebalansom budžeta za 2020. U odnosu na procenjeni iznos prihoda za 2020, ukupni prihodi budžeta u 2021. godini veći su za 45 milijardi dinara. Budžetom za 2021. godinu predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.514,8 milijardi dinara, što predstavlja smanjenje od 14,63% u odnosu na iznos planiran rebalansom za 2020. godinu iz novembra meseca. Projektovani deficit iznosi 178,5 milijardi dinara, što je 3% BDP.

 

Ministar je rekao da je predviđena visina deficita potpuno održiva i da pruža mogućnost da se smanjuje nivo javnog duga u BDP-u na još niži nivo nego ove godine, i da daje za pravo da se projektuje stopa rasta od 6%, koja nije niska, ali je dostižna ako se svi planirani projekti realizuju.

 

Kako je naglasio, u budžetu je pronađen fiskalni prostor za povećanje penzija i plata, kao i za povećanje mnimalne cene rada. Ove mere neće ugroziti stabilnost javnih finansija i tempo oporavka naše privrede.

 

Na primer, plate zaposlenih u zdravstvu samo u poslednjih godinu dana povećane su oko 30%. Predviđeno je i povećanje minimalne zarade za 6,6%, odnosno sa sadašnjih 172,5 dinara po satu na 183,9 dinara. To znači da će prosečna minimalna zarada sa sadašnjih 30.137 dinara porasti na 32.126 dinara.

 

Druga važna oblast o kojoj je govorio su i izdvajanja za kapitalne investicije. „…U samom budžetu Republike je za kapitalne investicije izdvojeno 273,9 milijardi dinara, što predstavlja 18,08% ukupnih rashoda, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 330 milijardi dinara, odnosno 5,5% BDP-a.“

 

On je dodao da su planirana i dodatna sredstva u iznosu od 28,3 milijarde dinara, koja se transferišu jedinicama lokalne samouprave, fondovima obaveznog socijalnog osiguranja i za ulaganja u putnu infrastrukturu. „Ako se na ovaj iznos dodaju prethodno navdena izdvajanja za infrastrukturu iz republičkog budžeta, dolazimo na ukupna izdvajanja za kapitalne investicije od šest odsto u BDP na nivou ošte države, što je neverovatna cifra“, naglasio je Mali.

 

Budžetirani su razni drugi projekti vezani za unapređenje zaštite životne sredine i ekologiju, unapređenje energetske efikasnosti i izgradnju regionalnih deponija čvrstog otpada i kanalizacione mreže, za zdravstvo i obrazovanje.

 

„Izdvajanja u oblasti zaštite životne sredine odnose se na izgradnju regionalnih sistema za upravljanje otpadom. Projekat će biti sproveden u osam lokalnih samouprava, a njegova vrednost je oko 121 milion evra. U planu je i izgradnja novih postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže,  projekat će se sprovesti u 28 lokalnih samouprava, vredan je 200 miliona evra“, rekao je Mali.

 

On je dodao da se naredne godine, na proleće, očekuju masovni radovi na izgradnji nedostajuće kanalizacione i vodovodne mreže u 75 lokalnih samouprava i fabrike za prečišćavnje voda  i da je planirano da se u narednih pet godina za to izdvoji 3,2 milijarde dolara. Projekat je deo programa „Srbija 2025“.

 

Kao značajan projekat, izdvojio je i izgradnju beogradskog metroa za koji se već u januaru očekujemo potpisivanje Memoranduma o saradnji između kineske i francuske strane. Očekuje da će radovi na Makiškom polju početi već krajem sledeće godine.

 

Govoreći o sektoru omladine i sporta, Mali je podsetio da je već dato više od deset miliona evra za podršku pojedinačnim sportskim klubovima i savezima.

 

Budžetom su predviđena i rekordna izdvajanja za projekte za mlade, što pokazuje podatak da je budžet za finansiranje programa i projekata za mlade povećan za više od 11%.  „Želimo da zadržimo mlade, sve da ostanu u Srbiji i svoje snove ostvare ovde i da privučemo druge da dođu u našu zemlju“, dodao je.

 

Predviđeno je i izdvajanje od 500 miliona dinara za podelu vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji.

 

Ministar finansija osvrnuo se i na fiskalna i poreska opterećenja građana i privrede. Podsetio je da je planirano povećanje neoporezivog dela bruto zarade sa 16.300 na 18.300 dinara od 1. januara. Tom merom, u narednoj godini, smanjuje se poresko opterećenje prosečne neto zarade za 0,6 procentnih poena. To je za privredu ušteda od osam milijardi dinara, jer se država odrekla prihoda.

 

Ministar je istakao i da je ukupan obim mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu u 2020. godini, a zbog pandemije korona virusa, dostigao 12,7% BDP, odnosno 704 milijarde dinara, što je oko 6 milijardi evra. Ministar je objasnio da bi, da nije bilo tih izdvajanja za privredu, Srbija godinu završila sa 6 odsto privrednog pada, a ovako će taj pad će biti između minus jedan i nula odsto.

 

 

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.