rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Aug. 05
  • 05:24

Donet Pravilnik o obavezi prijavljivanja i vođenja evidencije objekata za smeštaj

24.12.2019

U skladu sa članom 16. stav 2. Zakona o ugostiteljstvu, donet je Pravilnik o obavezi prijavljivanja i vođenja evidencije objekata za smeštaj, koji je objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 90/19 od 20. decembra 2019. godine.

Predmetnim pravilnikom propisuje se sadržina i način vođenja evidencije objekata za smeštaj, s obzirom na to da je Zakonom o ugostiteljstvu propisano da ministarstvo nadležno za poslove turizma, kao i jedinice lokalne samouprave vode evidenciju ugostitelja i ugostiteljskih objekata za one objekte za koje su nadležni.

Takođe, Pravilnik propisuje sadržinu i način podnošenja prijave za sve ugostitelje koji uslugu smeštaja pružaju u nekategorisanim ugostiteljskim objektima, jer je Zakonom o ugostiteljstvu propisana obaveza da, pre otpočinjanja obavljanja delatnosti, podnesu prijavu, radi evidentiranja, jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se objekat nalazi.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je pozvalo jedinice lokalne samouprave da kreiraju tačne i ažurne evidencije svih ugostiteljskih objekata domaće radinosti (kuća, apartman, soba) i seoskog turističkog domaćinstva, kao i nekategorisanih ugostiteljskih objekata za smeštaj koji se nalaze na njihovoj teritoriji.

Neophodno je da jedinice lokalne samouprave propisane evidencije kreiraju i ažuriraju najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Pravilnika, kako bi se podaci na vreme preneli u centralni informacioni sistem – E-turista.

Posebno se obaveštavaju ugostitelji koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim objektima, da ispune svoju zakonsku obavezu i podnesu prijavu jedinici lokalne samouprave radi evidentiranja.

U našem Priručniku „Pravilno poslovanje specifičnih delatnosti“, u okviru oblasti turizam i ugostiteljstvo, možete pronaći sve informacije koje Vam mogu olakšati poslovanje. Priručnik će ujedno pomoći Vašem poslovanju da se zaštitite od zaprećenih kazni i sankcija koje mogu biti izuzetno visoke. Na CD-u koji prati ovaj Priručnik možete naći svu potrebnu zakonsku regulativu, uključujući i novi Pravilnik o obavezi prijavljivanja i vođenja evidencije objekata za smeštaj, kao i brojne obrasce i druge priloge.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.