rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

 • May. 24
 • 15:24

E- mail obavezan podatak pri registraciji u APR-u / Pečat više nije obavezan u poslovanju privrednih društava i preduzetnika

03.10.2018

Prema saopštenju Agencije za privredne registre, od ponedeljka, 8.10.2018. god, svi građani koji podnesu registracionu prijavu za osnivanje privrednog društva ili preduzetnika imaju obavezu da dostave i adresu za prijem elektronske pošte, radi registracije.

Sve prijave za osnivanje preduzetnika i privrednih društava koje nemaju unetu e-mejl adresu biće odbačene odlukom Registratora.

 

Napomene redakcije:

U skladu sa poslednjim novinama u Zakonu o privrednim društvima („Sl. glasnik RS“, br. 36/11, 99/11, 83/14-dr.zak., 5/15 i 44/18 – u daljem tekstu: Zakon o PD), a koje su u primeni od 1.10.2018. god., izmenjenim članom 21. Zakona o PD, propisana je obaveza za društvo da ima adresu za prijem elektronske pošte, koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji (tj. Zakonom o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, „Sl. glasnik RS“, br. 99/11 i 83/14).

Urednost dostavljanja elektronskog dokumenta društvu određuje se u skladu sa zakonom koji uređuje elektronski dokument.

Podsećamo, prema čl. 19. Zakona o PD, sedište društva je mesto na teritoriji R.Srbije iz koga se upravlja poslovanjem društva i koje je kao takvo određeno osnivačkim aktom, statutom ili odlukom skupštine, odnosno odlukom ortaka ili komplementara.

Ako društvo trajno obavlja svoju delatnost u mestu različitom od svog sedišta, treća lica mogu protiv društva zasnovati nadležnost suda i prema tom mestu.

Odluku o promeni sedišta donosi skupština, ako osnivačkim aktom, odnosno statutom nije drugačije određeno.

Adresa sedišta društva registruje se u skladu sa zakonom o registraciji.

Podsetimo i na član 20. Zakona o PD, koji uređuje dostavljanje i adresu za prijem pošte, a kojim je utvrđeno da se dostavljanje vrši na adresu sedišta društva. Počev od 1.10.2018. god., društvo može da ima posebnu adresu za prijem poštanskih pošiljki na teritoriji R.Srbije, koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji. Ako društvo ima posebnu adresu za prijem poštanskih pošiljki, dostavljanje se vrši na tu adresu, umesto na adresu sedišta društva.

Ako je dostava pismena društvu na adresu za prijem pošte, odnosno na adresu sedišta društva ako društvo nema registrovanu adresu za prijem pošte, putem preporučene pošiljke u smislu zakona kojim se uređuju poštanske usluge bila bezuspešna, smatraće se da je dostava te pošiljke uredno izvršena istekom roka od osam dana od dana drugog slanja te pošiljke, pod uslovom da je između ta dva slanja proteklo najmanje 15 dana.

Dostava pismena u sudskom, upravnom, poreskom i drugim postupcima vrši se u skladu sa posebnim zakonima.

 

Takođe podsećamo, u skladu sa novinama u Zakonu o PD koje su u primeni od 1.10.2018. god., upotreba pečata više nije obavezna u poslovanju svih privrednih subjekata.

Na osnovu poslednjih izmena ovog zakona, od navedenog datuma prestale su da važe odredbe 117 različitih zakona i drugih propisa, u delu u kom je bila ustanovljena obaveza upotrebe pečata u poslovanju društava i preduzetnika.

 

Prečišćeni tekstovi oba pomenuta zakona (Zakona o PD i Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre) nalaze se na našim elektronskim priručnicima, CD-u za Računovođe i CD-u za Poslodavce, kao i u njihovim Internet verzijama.

 

 • Kontakt podaci
 • Rezon Media Grup
 • Loznička 2, 11000 Beograd
 • +381 11 244 34 01
 • +381 11 244 91 46
 • info@rezon.rs
 •  
 • Rezon Bulgaria
 • Rezon Romania

Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.