E-fiskalizacija - bezbednosni element

18.10.2022

Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, od 17.10.2022. god., dnevno se izda do 11 miliona računa preko elektronskih fiskalnih uređaja. Jedan od delova elektronskog fiskalnog uređaja jeste bezbednosni element, koji može biti izdat u obliku smart kartice ili fajla. Poreska uprava ga izdaje svim obveznicima fiskalizacije za svako prijavljeno prodajno mesto i u okviru prodajnog mesta za svaki fiskalni uređaj.

„Svaki račun koji stiže u Poresku upravu mora biti potpisan elektronskim potpisom koji se nalazi na bezbednosnom elementu. Na taj način Poreska uprava, odnosno sistem Poreske uprave prepoznaje i proverava ispravnost računa koji stižu sa prodajnih mesta. Osim potpisivanja fiskalnih računa bezbednosni element ima još neke važne funkcije zahvaljujući kojima, na primer, i bez interneta mogu da se izdaju potpuno validni računi, koji nakon uspostavljanja internet veze stižu u Poresku upravu“, izjavio je Saša Dulić, pomoćnik direktora Poreske uprave. Dodao je da se bezbednosni element, koji je deo fiskalnog uređaja dobija besplatno nakon podnošenja prijave na portalu ePorezi u delu namenjenom za obveznike E-fiskalizacije. Poreski obveznik podnosi zahtev za određenu količinu bezbednosnih elemenata, koji se najčešće već narednog dana mogu preuzeti u nadležnoj filijali, na šalteru Vaš poreznik. Prema važećim propisima trajanje bezbednosnog elementa je tri godine, nakon čega će biti zamenjen novim.

VAŽNO:

U slučaju da se bezbednosni element izgubi ili ošteti obveznik fiskalizacije podnosi novi zahtev i dobija novi bezbednosni element, na isti način kao i prethodni.

Ukoliko poreski obveznik menja adresu treba da zameni i bezbednosni element jer je na bezbednosnom elementu upisana i adresa, tako da bi izdavanje računa sa starim bezbednosnim elementima na novoj adresi bilo kršenje odnosno nepoštovanje propisa.

Ukoliko se bezbednosni element blokira, a može da se blokira višestrukim pogrešnim unosom PIN-a, on je praktično zaključan trajno i mora da se uzme novi.

Podsećamo:

- Sve u vezi sa PDV-om, e-fiskalizacijom i e-fakturama, uključujući i sve važeće propise, prenosimo na sajtu: e-fakture.info – koji prati naš Priručnik „PDV, fiskalizacija i e-fakture“. Saznajte više o ovom Priručniku klikom na ovaj link.

- S druge strane, naš najnoviji Priručnik „E-fiskalizacija – bez problema u praksi“, predstavlja prvu zbirku rešenja za probleme u praksi koji su se već javili u vezi sa novim modelom fiskalizacije. Kupcima ovog Priručnika, takođe, je obezbeđen i pristup sajtu: e-fakture.info . Pri tom, napominjemo, rešenja za probleme iz prakse koji su dati u ovom Priručniku, ne nalaze se na pomenutom sajtu, niti u Priručniku „PDV, fiskalizacija i e-fakture“, i obrnuto. Saznajte više o ovom novom Priručniku klikom na ovaj link.

 

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.