• Dec. 03
 • 07:26

E-fiskalizacija - bezbednosni element

18.10.2022

Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, od 17.10.2022. god., dnevno se izda do 11 miliona računa preko elektronskih fiskalnih uređaja. Jedan od delova elektronskog fiskalnog uređaja jeste bezbednosni element, koji može biti izdat u obliku smart kartice ili fajla. Poreska uprava ga izdaje svim obveznicima fiskalizacije za svako prijavljeno prodajno mesto i u okviru prodajnog mesta za svaki fiskalni uređaj.

„Svaki račun koji stiže u Poresku upravu mora biti potpisan elektronskim potpisom koji se nalazi na bezbednosnom elementu. Na taj način Poreska uprava, odnosno sistem Poreske uprave prepoznaje i proverava ispravnost računa koji stižu sa prodajnih mesta. Osim potpisivanja fiskalnih računa bezbednosni element ima još neke važne funkcije zahvaljujući kojima, na primer, i bez interneta mogu da se izdaju potpuno validni računi, koji nakon uspostavljanja internet veze stižu u Poresku upravu“, izjavio je Saša Dulić, pomoćnik direktora Poreske uprave. Dodao je da se bezbednosni element, koji je deo fiskalnog uređaja dobija besplatno nakon podnošenja prijave na portalu ePorezi u delu namenjenom za obveznike E-fiskalizacije. Poreski obveznik podnosi zahtev za određenu količinu bezbednosnih elemenata, koji se najčešće već narednog dana mogu preuzeti u nadležnoj filijali, na šalteru Vaš poreznik. Prema važećim propisima trajanje bezbednosnog elementa je tri godine, nakon čega će biti zamenjen novim.

VAŽNO:

U slučaju da se bezbednosni element izgubi ili ošteti obveznik fiskalizacije podnosi novi zahtev i dobija novi bezbednosni element, na isti način kao i prethodni.

Ukoliko poreski obveznik menja adresu treba da zameni i bezbednosni element jer je na bezbednosnom elementu upisana i adresa, tako da bi izdavanje računa sa starim bezbednosnim elementima na novoj adresi bilo kršenje odnosno nepoštovanje propisa.

Ukoliko se bezbednosni element blokira, a može da se blokira višestrukim pogrešnim unosom PIN-a, on je praktično zaključan trajno i mora da se uzme novi.

Podsećamo:

- Sve u vezi sa PDV-om, e-fiskalizacijom i e-fakturama, uključujući i sve važeće propise, prenosimo na sajtu: e-fakture.info – koji prati naš Priručnik „PDV, fiskalizacija i e-fakture“. Saznajte više o ovom Priručniku klikom na ovaj link.

- S druge strane, naš najnoviji Priručnik „E-fiskalizacija – bez problema u praksi“, predstavlja prvu zbirku rešenja za probleme u praksi koji su se već javili u vezi sa novim modelom fiskalizacije. Kupcima ovog Priručnika, takođe, je obezbeđen i pristup sajtu: e-fakture.info . Pri tom, napominjemo, rešenja za probleme iz prakse koji su dati u ovom Priručniku, ne nalaze se na pomenutom sajtu, niti u Priručniku „PDV, fiskalizacija i e-fakture“, i obrnuto. Saznajte više o ovom novom Priručniku klikom na ovaj link.

 

 

 • Kontakt podaci
 • Rezon Media Grup
 • Loznička 2, 11000 Beograd
 • +381 11 244 34 01
 • +381 11 244 91 46
 • info@rezon.rs
 • Instagram
 •  
 • Rezon Bulgaria
 • Rezon Romania

Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.