E-fiskalizacija - fiskalni uređaji

06.10.2022

Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, od 5.10.2022. god., zahvaljujući novom modelu fiskalizacije, na tržištu se od njegovog uvođenja pojavilo više od 660 novih fiskalnih uređaja koje je Poreska uprava odobrila za korišćenje na teritoriji Republike Srbije. Reč je o ili potpuno novim ili znatno unapređenim proizvodima koji zadovoljavaju tehničke i druge definisane standarde fiskalnih uređaja.

Pripremni period za prelazak sa starog na novi model fiskalizacije trajao je šest meseci. Obveznici fiskalizacije su, u tom periodu, morali ili da prilagode postojeće fiskalne uređaje tehničkim zahtevima novog modela ili da nabave novi uređaj. Jedan broj korisnika se opredelio za unapređenje postojećih, dok je veći broj korisnika odnosno obveznika fiskalizacije nabavio nove uređaje koji su se u međuvremenu pojavili na tržištu, izjavila je Mina Bajović, savetnik u Poreskoj upravi.

Na portalu Poreske uprave se nalazi poseban deo za proizvođače fiskalnih uređaja gde oni mogu da pronađu kompletnu tehničku dokumentaciju kako da naprave i testiraju svoje rešenje. Elementi elektronskih fiskalnih uređaja mogu da budu kako softversko tako i hardversko rešenje, i to su lokalni procesor fiskalnih računa – LPFR i elektronski sistem za izdavanje računa – ESIR. Oni zajedno sa bezbednosnim elementom čine elektronski fiskalni uređaj. Bezbednosni element je zapravo pametna kartica koju dobija svaki obveznik fiskalizacije i služi za potpisivanje fiskalnih računa, rekla je Mina Bajović.

Shodno zakonskim propisima, svaki dobavljač elektronskog fiskalnog uređaja mora dostaviti obvezniku fiskalizacije isključivo elektronske fiskalne uređaje čija je upotreba odobrena od strane Poreske uprave. Odobrenja za upotrebu elektronskog fiskalnog uređaja izdaje posebna organizaciona jedinica Poreske uprave, posle provere usklađenosti proizvoda sa normativnim propisima. Na sajtu Poreske uprave nalazi se poseban odeljak za proizvođače fiskalnih uređaja u okviru dela o eFiskalizaciji. Takođe, tamo se nalazi i registar odobrenih elemenata elektronskih fiskalnih uređaja, a koji se uredno ažurira u zavisnosti od aktivnosti proizvođača fiskalnih uređaja.

Novi model fiskalizacije omogućava Poreskoj upravi da u realnom vremenu dobija podatke o izdatim fiskalnim računima.

Podsećamo:

- Sve u vezi sa PDV-om, e-fiskalizacijom i e-fakturama, uključujući i sve važeće propise, prenosimo na sajtu: e-fakture.info – koji prati naš Priručnik „PDV, fiskalizacija i e-fakture“. Saznajte više o ovom Priručniku klikom na ovaj link.

- S druge strane, naš najnoviji Priručnik „E-fiskalizacija – bez problema u praksi“, predstavlja prvu zbirku rešenja za probleme u praksi koji su se već javili u vezi sa novim modelom fiskalizacije. Kupcima ovog Priručnika, takođe, je obezbeđen i pristup sajtu: e-fakture.info . Pri tom, napominjemo, rešenja za probleme iz prakse koji su dati u ovom Priručniku, ne nalaze se na pomenutom sajtu, niti u Priručniku „PDV, fiskalizacija i e-fakture“, i obrnuto. Saznajte više o ovom novom Priručniku klikom na ovaj link.

 

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.