rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jun. 05
  • 20:29

I nakon ukidanja vanrednog stanja, pojedine mere sprečavanja zaraze ostaju na snazi

07.05.2020

Podsetimo, vanredno stanje u R.Srbiji proglašeno 15. marta 2020. god. usled epidemije koronavirusa, ukinuto je 6. maja 2020. god.

Međutim, i nakon ukidanja vanrednog stanja, pojedine mere sprečavanja zaraze i širenja epidemije COVID-19 i dalje su na snazi u R.Srbiji.

Nakon ukidanja vanrednog stanja, policijski čas se potpuno ukida. Ipak, mnoge mere ostaju na snazi.

 

Kafići i restorani su otvoreni 4. maja, ali su građani koji ih posećuju obavezni da nose rukavice i maske, što važi i za osoblje. Ipak, veća slavlja, što uključuje svadbe, rođendane, krštenja, odlažu se za posle 15. juna.

Bioskopi i pozorišta i bazeni ostaju i dalje zatvoreni.

 

Maske i rukavice obavezne su i u javnom prevozu, koji je u pojedinim gradovima R.Srbije već počeo sa radom 4. maja, dok će u Beogradu početi od petka 8. maja. Gradski prevoz u Beogradu se na početku otvara samo za zaposlene, a od srede 6. maja građani će sami moći da izvade personalizovane bus-plus kartice bez kojih neće moći da koriste gradski prevoz.

U autobuse ulazi po jedna osoba, a označena su i mesta kretanja putnika, kao i mesta na kojima je dozvoljeno da se sedi. Dupla sedišta koristiće samo jedna osoba.

Od 11. maja, kada sa radom počinju vrtići i produženi boravak u školama, za sve roditelje koji dovode decu obavezna je zaštitna oprema, a za svako dete neophodna je i potvrda od pedijatra da je zdravo. Najavljeno je i da će grupe biti male, dok će deca starijih grupa biti obavezna da nose maske. Ukoliko roditelji ne budu poštovali navedene propise, biće vraćeni kućama sa decom.

Ograničenja za izlazak osoba sa autizmom više nema, osim poštovanja mere distanciranja.

 

Iste mere važe i za delatnosti koje su još 21. aprila počele sa radom - poput auto-mehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i za poslodavce iz oblasti trgovine na malo - knjižare, trgovce motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom, kao i za zelene pijace.

 

Tržni centri se otvaraju u petak 8. maja i za njih će važiti dodatne mere - dezo-barijere biće na svim ulazima, neće moći da se koristi centralna klimatizacija, a obavezna je i zaštitna oprema i za zaposlene i za kupce. Za svaki tržni centar biće određen maksimalan broj ljudi koji mogu da budu unutra, a za regulisanje toga biće zaduženo obezbeđenje. U svim toaletima nalaziće se sanitajzeri.

 

Aerodromi se otvaraju 18. maja, a na sledećoj sednici Kriznog štaba će biti jasno određene mere pod kojima će građani ulaziti u R.Srbiju iz inostranstva, kako bi se izbegao karantin.

Države su u obavezi da dogovore identične opšte standarde zaštite i prevencije na aerodromima i unutar letelica.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.