rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

 • May. 24
 • 15:24

Iduće nedelje u Skupštini izmene seta poreskih zakona uz usvojen Predlog budžeta za 2019. god.

21.11.2018

Prema saopštenju Ministarstva finansija (od 20.11.2018. god.), na sednici Vlade R.Srbije juče održanoj, usvojen je Predlog zakona o budžetu R.Srbije za 2019. godinu, koji će se naći pred poslanicima već naredne nedelje, kao i set reformskih zakona, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da budžet za narednu godinu predstavlja nastavak reformi započet još 2014. god., te da je on koncipiran tako da obezbedi nastavak rasta ekonomije i poboljšanje životnog standarda građana. „Ove godine imamo izvanredne ekonomske rezultate - za prvih 9 meseci stopa rasta je 4,5% i mi smo jedna od pet najbrže rastućih ekonomija u Evropi. Smanjuje se nezaposlenost, i u odnosu na 2013. god. kada je bila veća 25%, sada je stopa nezaposlenosti ispod 12%“, rekao je ministar Mali.

Ministar je istakao da treću godinu zaredom imamo suficit u budžetu, a da će on do kraja ove godine iznositi 0,6% BDP, dakle oko 28 milijardi dinara. Naveo je i da Srbija već treću godinu zaredom privlači više od 50% direktnih stranih investicija koje dolaze u region. „Naš javni dug u odnosu na stopu rasta takođe pada. U odnosu na prethodne godine, kada je javni dug bio znatno viši, danas je oko 56%, sa daljom tendencijom pada. To su sjajni rezultati koji pokazuju kako se srpska ekonomija menja, koliko smo fiskalno jaki, ekonomski stabilni“, rekao je ministar finansija.

Takođe je objasnio da je budžet za 2019. godinu koncipiran s ciljem nastavka rasta ekonomije. „Prvenstveno mislimo na uvećanje životnog standarda građana. U budžetu je predviđeno povećanje penzija za sve penzionere. Plate u javnom sektoru biće veće za 7% do 12% i to uvećanje će se primenjivati od januara 2019. god., što je predviđeno budžetom. Od 1. januara naredne godine imamo i novu minimalnu cenu rada, koja će biti preko 27.000 din. Svi zaposleni u Srbiji videće efekat reformi koje su sprovedene“, istakao je ministar Mali.

Kapitalne investicije su od izuzetnog značaja, navodi Siniša Mali, i napominje da je to važno i za Fiskalni savet, i za MMF. „Nikada više kapitalnih investicija nismo imali - skoro 220 milijardi dinara je predviđeno budžetom. Gradimo autoputeve, nove mostove, tunele koji su neophodni da bi se podigao kvalitet infrastrukture u našoj zemlji, što daje novi zamajac našoj privredi, samim tim i uvećanju životnog standarda“, rekao je ministar.

Mali je istakao i da budžet za narednu godinu karakteriše smanjenje opterećenja na zarade, što je ogroman uspeh, a pomenuo je i set reformskih zakona koji sadrže poreske podsticaje.

„To je smanjenje opterećenja na zarade, pošto se od 1. januara ukidaju doprinosi za nezaposlenost na teret poslodavca u iznosu od 0,75%. Decenijama se priča o smanjenju opterećenja na zarade, a mi to radimo. S druge strane, zajedno sa zakonom o budžetu, branićemo u skupštini čitav niz reformskih zakona, prevashodno onih koji sadrže poreske podsticaje, da bi se našoj privredi omogućio dalji rast i razvoj. Tu mislim na poreske podsticaje koji su važni za ulaganja, istraživanja, rast i razvoj“, naveo je ministar.

On je dodao da se slušao glas privrede, kao i kompanija koje su ulagale ili tek planiraju da ulažu u našu zemlju, kada je definisan set reformskih zakona, što bi trebalo da omogući otvaranje novih radnih mesta, novih fabrika u Srbiji.

Ministar je zaključio da je budžet za 2019. god. uravnotežen, a što je najznačajnije ima socijalni aspekt, koji podrazumeva povećanje plata i penzija. „Budžet je i razvojni i predviđene su nikada veće javne investicije, koje guraju stopu rasta napred, a tu su i olakšice koje omogućavaju podršku privredi. To će sigurno uticati na sjajnu poslovnu klimu, koja će joj omogućiti veću atraktivnost i konkurentnost i veći privredni rast u narednoj godini“, rekao je ministar Mali.

 

 

 • Kontakt podaci
 • Rezon Media Grup
 • Loznička 2, 11000 Beograd
 • +381 11 244 34 01
 • +381 11 244 91 46
 • info@rezon.rs
 •  
 • Rezon Bulgaria
 • Rezon Romania

Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.