rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Aug. 05
  • 05:33

Inicijativa za dopunu Zakona o trgovini

24.12.2019

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je, u vezi sa zabranom rada nedeljom i državnim praznicima u delatnosti trgovine, uputila Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija inicijativu za dopunu Zakona o trgovini kako bi se pronašao prostor za unapređenje ravnopravnosti zaposlenih u trgovinskoj delatnosti.

U inicijativi se pored ostalog navodi da bi se dopunom Zakona o trgovini kroz precizno definisanje odgovarajućih izuzetaka moglo propisati pravilo da trgovine ne rade nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.

Nedelja se u tradicionalnoj kulturi u Srbiji shvata kao neradni dan, dan odmora koji je namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza. Uvođenje nedelje kao radnog dana i u oblastima koje nisu od egzistencijalnog značaja posledica su ubrzanog načina života i promena koje su se desile u poslednjoj dekadi 20. veka, a koje su gotovo neopaženo postale sastavni deo našeg života.

Inicijativa je upućena s obzirom da najveći broj zaposlenih koji radi nadeljom je u sektoru trgovine, gde je zaposleno 200.000 radnika, od čega su preko 70% žene. Zaposleni u trgovini, u kojoj je organizacija radnog vremena takva da gotovo sve trgovine rade nedeljom, slobodan dan najčešće dobijaju tokom nedelje.

Ona podseća da je Zakonom o radu, kao izuzetak od pravila da se nedeljni odmor koristi nedeljom, predviđeno da poslodavac može odrediti drugi dan za korišćenje nedeljnog odmora samo ako priroda posla i organizacija rada to zahteva. S obzirom na prirodu delatnosti trgovine na malo, koja je definisana kao prodaja robe i/ili pružanje usluga potrošačima radi zadovoljavanja ličnih potreba ili potreba domaćinstva, treblo bi razmotriti nastalu praksu da najveći broj trgovina radi nedeljom.

Poverenica podseća i da je Konvencijom Međunarodne organizacije rada između ostalog propisano da se razdoblje nedeljnog odmora mora, kad god je to moguće, podudarati sa danom u nedelji koji je prema tradiciji ili običajima te zemlje određen kao dan odmora.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.