• May. 18
  • 18:14

Isplata akontacije za restituciju 31. marta, što pre dostaviti potrebnu dokumentaciju

22.03.2022

Ministarstvo finansija je podsetilo da će, u četvrtak, 31. marta, isplatiti akontaciju obeštećenja u novcu bivšim vlasnicima, na osnovu pravosnažnih rešenja o utvrđivanju iznosa obeštećenja, donetih od strane Agencije za restituciju, i još jednom poziva sva lica koja nisu dostavila potrebnu dokumentaciju, da to učine u najkraćem roku.

Iznos akontacije je 10% od utvrđenog iznosa obeštećenja, po svim zakonskim osnovima bivših vlasnika, a isplata će biti izvršena u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije.

U slučaju kada umesto bivšeg vlasnika pravo obeštećenja ostvaruju zakonski naslednici, iznos akontacije deli se na zakonske naslednike saglasno njihovim utvrđenim udelima.

Ministarstvo finansija je naglasilo da je, bez obzira da li se radi o bivšim vlasnicima, njihovim zakonskim naslednicima ili naslednicima preminulih primalaca obeštećenja, radi isplate akontacije, za svakog primaoca akontacije, potrebno dostaviti određenu dokumentaciju.

Do sada je 3.034 lica koja treba da dobiju akontaciju dostavilo potrebnu dokumentaciju, što je 65,5%.

Ministarstvo finansija je pozvalo još jednom sve koji spadaju u gore navedene kategorije, a do sada nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, da to učine u najkraćem roku, kako bi im bila isplaćena akontacija. Od dokumentacije je potrebno dostaviti:

1. fotokopiju lične identifikacione isprave, radi utvrđivanja identiteta primaoca akontacije,

2. fotokopiju dokumenta – platne kartice ili drugog zvaničnog dokumenta kojim se nedvosmisleno potvrđuje podatak o broju dinarskog računa na koji će biti izvršena isplata akontacije (ručno popunjeni podatak bez fotokopije dokumenta kojim se potvrđuje traženi podatak ne smatra se validnim dokumentom),

3. za naslednike preminulih primalaca obeštećenja – fotokopiju pravosnažnog rešenja o nasleđivanju, uključujući i dokumentaciju navedenu pod tačkama 1 i 2, za svakog od naslednika.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.