rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Sep. 23
  • 11:11

Isplata minimalca u drugom krugu COVID pomoći počinje 7. avgusta

05.08.2020

Ministar finansija Siniša Mali najavio je (4.8.2020. god.) da će država u petak, 7. avgusta isplatiti 60% minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih.

 

Mali je izrazio očekivanje da će ova podrška biti dodatni oslonac privredi Srbije, a za tu svrhu iz budžeta države će biti opredeljeno 18,4 milijardi dinara.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva:Kao što smo najavili, svaki će zaposleni dobiti oko 155 evra. Reč je o meri iz drugog paketa ekonomskih mera koji je Vlada usvojila 30. jula sa ciljem ublažavanja posledica nastalih usled bolesti Kovid 19, vrednog 66 milijardi dinara“, rekao je Mali.

 

Ministar je, govoreći o novom paketu mera, precizirao, da je jedna od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera ta što je drugi paket usmeren i na privredne subjekte koji su osnovani nakon 15. marta 2020. god.

„Dodatna vrednost ovog paketa je to što se odnosi i na firme koje su osnovane posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što znači da je ova mera neka vrsta podrške početnicima u biznisu, a mi verujemo da među njima ima puno mladih ljudi“ naglasio je Mali i dodao da je, prema podacima Agencije za privredne registre, takvih firmi ukupno 13.550.

On je dodao da će novac takvim novoosnovanim firmama na račune leći u septembru, i to u visini od 120% minimalne zarade po zaposlenom.

Sve što je potrebno, kaže, je da do 15. septembra podnesu PPP-PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. god.

Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mere pomoći biće otvoreni posebni namenski računi.

 

Mali je precizirao da druga uplata za sve druge privredne subjekte, koji su već koristili pomoć, sledi u septembru, kao i da će za jedan mesec da budu odloženi porezi i doprinosi na zarade.

„Naša su očekivanja da ova mera dodatno osnaži privredu u Srbiji, ali i da pruži dodatno vreme preduzetnicima za ekonomsko prilagođavanje novim okolnostima. Uverili smo se da je prvi paket mera vredan 5,1 milijardu evra bio opravdan jer je isplata minimalca, odlaganje kreditnih i poreskih obaveza, pomoglo preduzećima da obezbede likvidnost i ne pribegnu otpuštanju zaposlenih. Naši najnoviji podaci pokazuju da je Srbija, uprkos krizi, uspela da održi stabilan broj zaposlenih i da u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle, zabeleži rast broja zaposlenih za 1,6%“, rekao je ministar.

 

Mali je ponovio da svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski.

„Onaj ko je ostvario pravo a novac ne želi, ili ne ispunjava uslove, samo ne treba da ga troši i sredstva će biti automatski vraćena u budžet, najkasnije do 31. oktobra“, naveo je Mali.

 

Ministar je napomenuo da poslodavci imaju obavezu da ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10% u periodu od tri meseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, dakle najkasnije do kraja godine.

Isplata novca će se izvršiti na već otvoreni „Covid račun“ i direktna davanja se mogu koristiti isključivo, napominje, za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.