rezon media grup srbija

stru─Źne publikacije

 

  • Jun. 05
  • 20:19

Javni poziv u okviru Programa podrške MSP - milijardu dinara za nabavku opreme u 2020. god.

22.05.2020

Ministarstvo privrede raspisalo je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za privredne subjekte u okviru Programa podrške malim i srednjim preduze─çima za nabavku opreme u 2020. godini. Za realizaciju Programa opredeljeno je milijardu dinara, a javni poziv je otvoren dok se raspolo┼żiva sredstva ne utroše, najkasnije do 31. decembra 2020. god.

Cilj Programa, koji sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama, jeste ja─Źanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapre─Ĺenje poslovanja i internacionalizacije, kao i kreiranje novih radnih mesta kroz investicije u opremu.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove proizvodne opreme i opreme direktno uklju─Źene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvo─Ĺenje gra─Ĺevinskih radova, i to:

1) proizvodne opreme i/ili mašina;

2) transportno-manipulativnih sredstava uklju─Źenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta;

3) delova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara;

4) mašine i oprema za unapre─Ĺenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje;

5) gra─Ĺevinske mehanizacije za potrebe obavljanja gra─Ĺevinskih radova.

Privredni subjekti koji ispune uslove Programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uklju─Źene u realizaciju uslovno odobre kredit / finansiranje, mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25% neto vrednosti nabavke proizvodne opreme.

Visina bespovratnih sredstava koja se mo┼że dodeliti privrednom subjektu odre─Ĺuje se u odnosu na broj zaposlenih: jedan zaposlen do milion dinara, 2-5 zaposlenih do 2,5 miliona dinara, 6 i više zaposlenih do 5 miliona dinara.

Pravo da se prijave na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava imaju:

1) pravna lica, registrovana u Agenciji za privredne registre (APR) kao privredna društva ili zadruge, koja su razvrstana na mikro, mala i srednja pravna lica u skladu sa Zakonom o ra─Źunovodstvu („Sl. glasnik RS“, br. 73/19) prema finansijskim izveštajima za 2018. godinu, kao i

2) preduzetnici registrovani u APR-u.

Detaljnije o ovome pisa─çemo u junskom broju ─Źasopisa „Ra─Źunovodstvo i porezi“ (br. 177.).


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadr┼żana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kola─Źi─çe" kako bi se obezbedilo bolje korisni─Źko iskustvo. Ako ┼żelite da blokirate "kola─Źi─çe", molimo podesite svoj pretra┼żiva─Ź.