• Apr. 13
  • 15:52

Koji objekti mogu da rade od 22. marta?

22.03.2021

Ministar zdravlja doneo je izmene i dopune Naredbe o merama za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, („Sl. glasnik RS“, br. 25/21), koja će važiti od 22. marta 2021. god. od 06.00 časova pa sve dok nalaže epidemiloška situacija.

 

U periodu od 22. marta 2021. god. od 06.00 časova neće raditi:

1. Ugostititeljski objekti - restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi, itd.

2. Zatvoreni ili otvoreni trgovinski centri i slični objekti u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (tržni centri).

 

U periodu od 22. marta 2021.god. od 06.00 dozvoljeno je da rade:

1. Apoteke i poljoprivredne apoteke, koje mogu da rade 24 časa dnevno.

2. Restorani i drugi prostori u kojima se pružaju usluge ishrane u kategorizovanim i nekategorizovanim smeštajnim objektima i u kategorizovanom privatnom smeštaju, u kojima se usluga može pružati samo licima koja imaju prijavljen boravak u tim vrstama smeštaja i to najkasnije do 21.00 čas.

3. Pravna lica i preduzetnici koji vrše pripremu i dostavljanje hrane, kao i prodaju hrane „preko šaltera”, koji mogu da rade 24 časa dnevno.

4. Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva, koje mogu da rade 24 časa dnevno.

5. Ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarske ordinacije i laboratorije, koje mogu da rade 24 časa dnevno.

6. Trgovine na malo (trgovinske i druge radnje i prodajna mesta), od 06.00 do 20.00 časova.

7. Zanatske radnje i radnje koje pružaju usluge, od 06.00 do 20.00 časova.

8. Objekti u oblasti sporta - fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju, od 06.00 do 20.00 časova.

9. Objekti koji priređuju igre na sreću (kladionice), ali bez posluživanja hrane i pića, od 06.00 do 20.00 časova.

10. Trgovinske i druge radnje i prodajnih mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, prodavnica hrane za životinje, pet šopovi, prodavnice stočne hrane, zatvorenih i otvorenih pijaca, kao i radnji i prodajnih mesta u okviru otvorene ili zatvorene pijace (mesare, pečenjare, specijalizovane prodavnice hrane i sl) uključujući i one koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima, a za koje upravljač može da obezbedi posebne koridore za pristup ili u koje se ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, od 06.00 do 21.00 časova.

11. Ustanove u oblasti kulture - pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije, od 06.00 do 21.00 časova.

 

Svi objekti koji budu otvoreni i kojima je dozvoljen rad (pravno lice ili preduzetnik) moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet (9) kvadratnih metara po osobi ili posetiocu.

Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest (16) kvadratnih metara po osobi.

 

Naredba ministra zdravlja takođe propisuje da je dozvoljen rad:

1. Apotekama i poljoprivrednim apotekama, trgovinskim i drugim radnjama i prodajnim mestima na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, prodavnica hrane za životinje, koje prodaju obavljaju i u trgovinskim centrima i za koje upravljač može obezbediti posebne koridore za pristup ili u koje se ne ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine

2. Preduzetnicima koji pružaju frizerske usluge u objektima koji su manji od osamnaest (18) kvadratnih metara, stim da u tim objektima može boraviti samo jedan frizer i jedna mušterija.

 

Vlada R.Srbije napominje da će od 22. marta 2021. god. biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja „kovid redara“ u datom objektu.

Vlada R.Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih sanitarno - epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana, preduzetnika i privrednika. Sve sanitarno – epidemiološke mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

 

Podsećamo, o praktičnom radu svih inspekcija i njihovim nadzorima u praksi redovno pišemo u našem stručnom časopisu „Sve inspekcije na dlanu“.

 

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.