rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jul. 12
  • 13:51

Koordinacija nadzornih organa, Uprave za sprečavanje pranja novca i pravosudnih organa u otkrivanju sumnjivih transakcija

26.11.2019

U saopštenju Uprave za sprečavanje pranja novca (od 25.11.2019. god.) navodi se da je u petak, 22. novembra 2019. god., organizovana panel diskusija čiji je cilj bio unapređenje koordinacije nadzornih i pravosudnih organa i Uprave za sprečavanje pranja novca u procesu otkrivanja sumnjivih transakcija tokom postupka nadzora, a poseban akcenat tokom panela je stavljen na matricu rizika za supervizore.

Na panelu je bilo reči i o modalitetima pravljenja uzoraka klijenta / transakcija tokom postupka nadzora, o tome na koji način se može utvrditi da je obveznik sproveo sve potrebne aktivnosti i mere u otkrivanju sumnjivih aktivnosti (odnosno koja su pitanja obavezna za obveznike i koja je realna mogućnost obveznika u otkrivanju sumnjivih aktivnosti).

 

Međunarodnu praksu u razmeni informacija između nadzornih organa, FOS (finansijskoobaveštajnih službi) i pravosudnih organa i konkretne studije slučaja predstavio je međunarodni ekspert iz Izraela, Jehuda Šafer (Yehuda Shaffer).

Međunarodna praksa poslužila je kao motivacija za učesnike panela da razmotre mogućnosti uspostavljanja neposrednije koordinacije i bliže saradnje između FOS, nadzornih organa i tužilaštva u našoj zemlji, kako bi sumnjive transakcije bile blagovremeno otkrivene i procesuirane.

 

Panel diskusija je organizovana u okviru Projekta „Unapređenje kvaliteta i efikasnosti izveštavanja o sumnjivim transakcijama i ključnih funkcija Uprave za sprečavanje pranja novca“, koji finansira Evropska unija. Korisnik projekta je Ministarstvo finansija – Uprava za sprečavanje pranja novca, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.