rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Dec. 03
  • 09:29

Krajnji rok za podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje za 2021. god. ističe 2. novembra

30.10.2020

Počev za 2021. godinu, zahtev za paušalno oporezivanje preduzetnik podnosi do 31. oktobra tekuće godine za narednu godinu (umesto do 30. novembra, kao što je do sada bio slučaj). Budući da ove godine taj datum „pada“ u subotu, podnošenje zahteva za 2021. godinu, moguće je zaključno sa datumom 2. novembar 2020. god.

Naime, izmenjenim članom 42. Zakona o porezu na dohodak građana („Sl. glasnik RS“, br. 24/01,... 95/18 i 86/19 – u daljem tekstu: ZPDG), koji se primenjuje za utvrđivanje poreza na paušalno utvrđeni prihod počev za 2020. godinu), Zahtev za paušalno oporezivanje može se podneti nadležnom poreskom organu do 31. oktobra tekuće godine za narednu godinu, odnosno u roku od 15 dana od dana prijema akta nadležnog poreskog organa kojim se potvrđuje brisanje iz evidencije za PDV (porez na dodatu vrednost) u skladu sa Zakonom o PDV, u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave.

Inače, lice koje započne obavljanje delatnosti, zahtev za paušalno oporezivanje podnosi isključivo u momentu registracije nadležnoj organizaciji koja vodi registar privrednih subjekata (APR-u), koja će taj zahtev proslediti Poreskoj upravi.

Izuzetno od navedenog, lica koja se ne registruju kod APR-a, zahtev za paušalno oporezivanje podnose Poreskoj upravi u roku od pet dana od dana registracije, u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave.

 

Sve na ovu temu pronaći ćete na našim elektronskim priručnicima CD-u za Računovođe i CD-u za Poslodavce.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.