rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Dec. 03
  • 08:55

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

03.11.2020

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u septembru zabeležila je međugodišnji rast od 4,6%, što je četvrti uzastopni mesec u kojem industrijska proizvodnja beleži rast. Međugodišnji rast industrije u septembru bio je vođen većom proizvodnjom u prerađivačkoj industriji (+4,1% međugodišnje), kao i u sektorima snabdevanja električnom energijom, gasom i parom (+9,6% međugodišnje) i rudarstva (+0,5% međugodišnje). U okviru prerađivačke industrije 16 od 24 oblasti je zabeležilo rast, a posebno se ističe pozitivan doprinos proizvodnje prehrambene industrije, metalnih proizvoda i električne opreme.

U periodu januar–septembar 2020, industrijska proizvodnja je smanjena za svega 0,2% u odnosu na isti period prethodne godine uprkos pandemiji i globalnom usporavanju.

Promet u trgovini na malo u septembru bio je realno veći za 7,7% međugodišnje, dok je za period januar–septembar 2020. ostvaren realni rast prometa od 4,9% međugodišnje.

Nastavljen je oporavak turističkog prometa, iako je on i dalje niži nego pre krize – ukupan broj dolazaka turista u septembru niži je 43,1% međugodišnje, dok je broj njihovih noćenja niži 22,9% međugodišnje. Međutim, broj dolazaka domaćih turista u septembru veći je za 8,9% međugodišnje, a broj noćenja veći je za 18,8% međugodišnje, čime je delimično nadoknađen izostanak stranih turista usled pandemije.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, robni izvoz i robni uvoz u septembru prvi put od početka pandemije beleže međugodišnji rast (+4,7% i +8,5% međugodišnje, respektivno). Rast robnog izvoza vođen je oporavkom izvoza prerađivačke industrije, dok je rast robnog uvoza vođen rastom uvoza opreme i potrošne robe.

Republički zavod za statistiku objavio je podatke i o registrovanoj zaposlenosti u trećem tromesečju 2020. godine, prema kojima je ukupna registrovana zaposlenost 2,0% veća nego u trećem tromesečju prethodne godine.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.