• Oct. 18
  • 04:34

Ministarstvo finansija objavilo nove verzije Specifikacija u vezi sa elektronskim fakturama

16.09.2021

● Specifikacija prilagođene primene standarda EN 16931-1 za elektronske fakture

Ministarstvo finansija RS je 14.9.2021. god. objavilo novu Specifikaciju prilagođene primene standarda EN 16931-1 za elektronske fakture u unutrašnjem prometu u R.Srbiji – verzija od 9.9.2021. god.

Ova specifikacija predstavlja specifikaciju upotrebe osnovnog modela fakture (engl. Core Invoice Usage Specification - CIUS) u skladu sa standardom SRPS EN 16931-1:2019/A2:2020.

Specifikacija je namenjena za fakture u unutrašnjem prometu u R.Srbiji, a koje se razmenjuju putem sistema elektronskih faktura u skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju („Sl. glasnik RS“, br. 44/21).

 

● Okvirna specifikacija aplikativnog interfejsa za neposredan pristup sistemu elektronskih faktura

Ministarstvo finansija RS je 14.9.2021. god. objavilo novu Okvirnu specifikacija aplikativnog interfejsa za neposredan pristup sistemu elektronskih faktura – verzija od 9.9.2021. god.

Članom 7. Pravilnika o načinu i postupku registrovanja za pristup sistemu elektronskih faktura, načinu pristupanja i korišćenja sistema elektronskih faktura i načinu korišćenja podataka koji su dostupni u sistemu elektronskih faktura („Sl. glasnik RS“, br. 69/21) predviđeno je da za neposredan pristup sistemu elektronskih faktura postoje omogućena dva tehnička rešenja:

1) putem korisničkog interfejsa i kada ovlašćeno lice putem internet pretraživača može da vrši kreiranje i izdavanje elektronskih faktura i/ili prihvatanje i odbijanje elektronskih faktura i elektronsko evidentiranje obračuna poreza na dodatu vrednost u ime subjekta prometa u okviru svojih ovlašćenja;

2) putem aplikativnog interfejsa (eng. API – Application Programming Interface) koji omogućava povezivanje sa softverskim sistemom subjekta prometa i vršenje istih radnji kao iz tačke 1).

Ovaj dokument daje okvirnu specifikaciju za pristup putem aplikativnog interfejsa.

Krajnja tehnička specifikacija aplikativnog interfejsa je sastavni deo implementacije aplikativnog interfejsa i održava se tako da uvek bude usaglašena sa odgovarajućom verzijom implementiranog sistema.

 

Obe navedene Specifikacije, pored ostalog, prenosimo i na sajtu: e-fakture.info – koji prati naš Priručnik „PDV, fiskalizacija i e-fakture“. Saznajte više o ovom Priručniku klikom na ovaj link.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.