rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jun. 05
  • 21:11

Način prijave i način uplate jednokratne novčane pomoći fizičkim licima

14.05.2020

Podsećamo, Uredba o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 („Sl. glasnik RS“, br. 60/20, 62/20–dr.prop. i 65/20–dr.prop. – u daljem tekstu: Uredba) je stupila na snagu 24. aprila 2020. god., a njenim odredbama uređuje se formiranje privremenog registra punoletnih državljana Republike Srbije, i način uplate jednokratne novčane pomoći punoletnim državljanima R.Srbije, koji na dan stupanja na snagu ove uredbe imaju prebivalište na teritoriji R.Srbije, sa važećom ličnom kartom i to: svim primaocima penzija, svim primaocima novčane socijalne pomoći, kao i onima koji su se prijavili za dobijanje jednokratne novčane pomoći u skladu sa Uredbom, a u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Pri tom, pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti (u skladu sa čl. 223. i 225. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju).

Prema Uredbi, R.Srbija će izvršiti uplatu jednokratne novčane pomoći navedenim licima, u iznosu od 100 (sto) evra u dinarskoj protivvrednosti preračunato po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan stupanja na snagu Uredbe (24.4.2020. god.).

 

Zatim je, na osnovu člana 7. Uredbe, ministar finansija doneo Pravilnik o načinu prijave i načinu uplate jednokratne novčane pomoći („Sl. glasnik RS“, br. 73/20 od 13.5.2020. god. – u daljem tekstu: Pravilnik), koji je na snazi od 13. maja 2020. god.

Ovim pravilnikom utvrđeni su način i postupak podnošenja prijave za dobijanje jednokratne novčane pomoći punoletnih državljana R.Srbije koji nisu primaoci penzije ili primaoci novčane socijalne pomoći (u daljem tekstu: prijava), kao i način uplate jednokratne novčane pomoći punoletnim državljanima R.Srbije u skladu sa Uredbom.

R.Srbija će izvršiti uplatu jednokratne novčane pomoći navedenim licima u iznosu od 100 (sto) evra u dinarskoj protivvrednosti preračunato po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, što na dan stupanja na snagu Uredbe iznosi 11.759,40 dinara (dalje: jednokratna novčana pomoć).

Primaoci penzija i primaoci novčane socijalne pomoći stekli su pravo na jednokratnu novčanu pomoć u skladu sa Uredbom, i oni ne podnose prijavu u skladu sa ovim pravilnikom.

 

Ostali punoletni državljani R.Srbije, osim primalaca penzija i primalaca novčane socijalne pomoći (dalje: državljani), podnose prijavu:

1) elektronskim putem preko portala Ministarstva finansija – Uprave za trezor (dalje: Uprava za trezor), putem veb adrese https://idp.trezor.gov.rs/ (u daljem tekstu: portal); ili

2) telefonskim putem u periodu od 15. maja do 5. juna 2020. god. – pozivanjem kontakt centra, čijim radom upravlja Ministarstvo finansija (dalje: Ministarstvo), uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, na broj 0800101100 (dalje: kontakt centar).

 

Sve ostale detalje u vezi sa ovom temom, možete saznati iz pomenutih akata (Uredbe i Pravilnika), koji se nalaze na našim elektronskim priručnicimaCD-u za Računovođe i CD-u za Poslodavce.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.