• Aug. 08
  • 14:24

Najavljeno povećanje penzija, ali i plata i minimalne zarade

24.06.2022

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Siniša Mali, najavio je (16.6.2022. god.) da su javne finansije Srbije u potpunosti stabilne, a da kao što je i obećano, sledi dvocifreno povećanje penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade, kako bi se očuvao životni standard građana Srbije.

Ministar je imao sastanak sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o izmeni švajcarske formule za usklađivanje rasta penzija, radi uvođenja „švajcarske formule plus“, da bi penzije mogle brže da rastu i da bolje prate rast zarada.

Ministar je rekao da će penzije biti usklađene u dva navrata, u oktobru ili novembru i u januaru, te da će biti uvećane između 18 i 20%.

„Vodeći odgovornu ekonomsku politiku, došli smo do toga da je udeo penzija u BDP-u 9,2% i naša želja je da se uvede novo fiskalno pravilo. Ukoliko imate udeo penzija ispod 10% BDP-a, da imate pravo na vanredno usaglašavanje ili vanrednu indeksaciju penzija do 10%. Ako su vam penzije između 10 i 10,5% BDP-a, da usklađujete penzije sa rastom prosečnih zarada. Između 10,5 i 11%, da to bude švajcarska formula i iznad 11%, odnosno kako ne bi udeo penzija u BDP-u prešao 11%, da ih usklađujemo sa inflacijom. Želja nam je da rast penzija prati rast prosečne plate“, rekao je Mali.

Naveo je da se ovakvim pristupom ostvaruje cilj da do kraja 2026. god. prosečna penzija bude između 450 i 500 evra, i da imamo 1.000 evra prosečnu platu u Srbiji.

Ministar Mali je podsetio da sadašnja švajcarska formula predviđa usklađivanje rasta penzija 50% sa inflacijom, i 50% sa rastom prosečne zarade. Naveo je da je to sjajna formula, ali u stabilnim uslovima, a ne i kada je inflacija uvećana. Ministar je naglasio da je rast prosečne zarade i dalje brži od inflacije, i da je cilj da se zaštiti standard penzionera.

 

Govoreći o najavljenom dvocifrenom povećanju minimalne zarade, Mali je rekao da nas tek očekuju razgovori sa poslodavcima i sindikatima, a da konačna odluka koja se sprovodi od 1. januara, treba da bude doneta do 15. septembra.

„Ponovo govorimo o dvocifrenom povećanju, koje je iznad nivoa inflacije. Nećemo sigurno ići ispod 13, 14%. Danas je minimalna zarada 300 evra, a ne želimo da ide ispod 340 evra naredne godine. To nam je cilj, očekuju nas pregovori. Istovremeno, želimo da rasteretimo poslodavce, posebno kada je reč o opterećenju na zarade. Sledeće godine bi trebalo da bude 60,2%, a podsetiću da smo počeli pre dve, tri godine sa 63%. Svake godine smanjujemo to opterećenje, jer time podstičemo novo zapošljavanje, otvaranje novih radnih mesta“, naveo je on, i podsetio da je minimalna zarada 2012. god. iznosila oko 15.000 dinara, a da će sledeće godine biti 340 evra, što je ogroman korak napred i govori da je u fokusu politike radnik, kome u kratkom vremenskom periodu treba što više unaprediti životni standard.

 

Kada je u pitanju povećanje plata u javnom sektoru, on je napomenuo da će ono biti bar 10 ili 11%.

„Nama je prosečna zarada u Srbiji u martu bila 634 evra… Sa povećanjem minimalne zarade, kao i povećanjem plata u javnom sektoru, do kraja sledeće godine prosečna plata će biti najmanje 710 evra. Dakle, mi pratimo naš plan i idemo ka cilju da prosečna zarada do kraja 2026. godine bude 1.000 evra“, objasnio je Mali.

 

On je istakao da se Srbija odgovorno nosi sa krizom, ali da građani treba da budu svesni da nije lako, i da niko ne može do kraja da predvidi dešavanja.

„Uveli smo novi sistem fiskalizacije, e-otpremnice, digitalizujemo i zdravstveni sistem. To su velike stvari koje doprinose rastu prihoda budžeta. S druge strane, to nam daje mogućnost da rastu plate i penzije i minimalna zarada. Jedno vuče drugo, a mi nismo stali sa reformama, sa investicijama, vodimo računa o interesima građana“, naveo je on.

Mali se osvrnuo i na inflaciju, za koju kaže da je pretežno uvezena…

Objasnio je da je kurs možda i najvažniji faktor kada je u pitanju odbrana od visoke inflacije. Napomenuo je da Narodna banka Srbije radi odličan posao, čineći kurs stabilnim i da će ga država braniti, jer je to važan faktor za privredu. Podsetio je da je 2012. godine inflacija bila 11, 12%, u uslovima kada nije bilo krize, kao i da tada kurs nije očuvan i naglo je porastao sa 80 na 120 dinara.

Mali je rekao da ako bude rebalansa budžeta, to se neće dogoditi pre oktobra, i zaključio da Srbija ne odustaje od vođenja odgovorne ekonomske politike, usmerene ka jačanju životnog standarda građana.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.