rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

 • Jan. 21
 • 10:43

Najavljeno uvođenje elektronskih faktura kojima će se ubrzati povraćaj PDV-a

10.09.2019

Ministar finansija u Vladi R.Srbije, Siniša Mali, obišao je (9.9.2019. god.) poresku filijalu Centar na Paliluli i filijalu Palilula i najavio uvođenje elektronskih faktura koje će značajno ubrzati povraćaj PDV-a, kao i novi zakon o fiskalizaciji, tj. uvođenju novih fiskalnih kasa koje će poboljšati naplatu, ali i kontrolu poreskih obveznika.

Zaposleni u poreskim filijalama ministru su preneli da je transformacija Poreske uprave, koja je od 1.7.2019. god. organizovana na novi način i sa manjim brojem filijala, u praksi dala značajne rezutate.

„Kao što znate, jedna od reformi Poreske uprave bilo je smanjenje broja filijala, sa 178 na 37. U filijali Centar koja sada radi mnogo brže i efikasnije, objedinjen je rad nekadašnjih filijala Vračar, Stari grad, Rakovica i Savski venac. To je samo prva faza transformacije Poreske uprave, ali je nama vrlo važno da oni koji rade ovde budu zadovoljni“, kaže ministar i najavljuje da će u narednom periodu obići sve filijale...

Unapređen sistem komunikacije Poreske uprave

Podsećamo, Poreska uprava Srbije uvela je niz pogodnosti za poreske obveznike, jedna od njih je portal E-porezi.

Unapređen sistem Poreske uprave, kako se navodi u nedavnom saopštenju ove uprave, omogućava svim poreskim obveznicima da na jednostavniji način dobiju sve neophodne informacije, ali i da izmire svoje obaveze bez mogućnosti na grešku. Pored Kontakt centra koji je dostupan svakog radnog dana, građani mogu postaviti pitanje i elektronskim putem, preko e-mail adrese ili društvenih mreža.

Ljiljana Bazić, poreski savetnik, kaže da su otvoreni posebni šalteri „Vaš poreznik“ u okviru 37 filijala Poreske uprave na teritoriji R.Srbije, na kojima poreski obveznici mogu u neposrednoj komunikaciji sa poreskim službenikom, dobiti sve tražene informacije kao i besplatan štampani edukativni materijal, u obliku flajera ili brošura u kojima su na jedan lak i razumljiv način obrađene određene teme iz poreske materije.

O tome koliko je važno izmirivati porske obaveze, edukovani su i đaci osnovnih škola u Srbiji, a projekat pod nazivom „Poreski čas“ sproveden je u saradnji sa Ministarstvom prosvete. Milana Bojčić, mlađi poreski savetnik, kaže da učenici četvrtog razreda osnovne škole dobijaju osnovne informacije o značaju plaćanja poreza i da im se to prenosi na jednostavan i zanimljiv način usklađen njihovom uzrastu.

Takođe uvedeni su elektronski sistemi za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza u Srbiji, kao i izdavanje uverenja bez odlaska u filijale.

Ivana Mihajlović, poreski savetnik, objašnjava da portal E-porezi omogućava poreskim obveznicima da elektronski dobiju uverenja o plaćenim porezima na svim uplatnim računima javnih prihoda, zatim uverenja o plaćenom porezu na dodatu vrednost, uverenja o plaćenim doprinosima za zdravstveno, kao i uverenja o plaćenim porezima i doprinosima po odbitku.

Kako bi upoznali privrednike sa najnovijim izmenama i dopunama zakona, Poreska uprava kontinuirano održava sastanke sa Privrednom komorom Srbije ali i predavanja za zaposlene u Razvojnoj agenciji Srbije i Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

 

 • Kontakt podaci
 • Rezon Media Grup
 • Loznička 2, 11000 Beograd
 • +381 11 244 34 01
 • +381 11 244 91 46
 • info@rezon.rs
 •  
 • Rezon Bulgaria
 • Rezon Romania

Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.