rezon media grup srbija

stručne publikacije

Logovanje

  • Apr. 26
  • 22:40

Neradni dani za vaskršnje i prvomajske praznike

10.04.2017

 

U skladu sa odredbama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji („Sl. glasnik RS“, br. 43/01, 101/07 i 92/11 – u daljem tekstu: Zakon), u aprilu i maju ove godine praznuju se dani verskog praznika, tj. vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa (od 14. do 17. aprila 2017. godine) i dani državnog praznika tj. Praznika rada (1. i 2. maja koji „padaju“ u ponedeljak i utorak). Ovo su dani kada najveći broj zaposlenih ne radi, jer u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji, ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga.

Zakonom je propisano da ako jedan od dana kada se praznuje državni praznik Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana.

Ove godine nemamo takvu situaciju, s obzirom da državni praznik „Praznik rada“, pada u ponedeljak i utorak, pa nema pomeranja za naredni radni dan.

Izuzetak su državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga koji su dužni da u skladu sa zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu.

Zakonom je ostavljena mogućnost da privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga čija priroda delatnosti, odnosno tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, mogu da rade i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji. Ovo znači da zaposleni u navedenim subjektima, mogu da rade i za vreme predstojećih praznika.

Pored navedenih praznika, zaposleni u Republici Srbiji imaju pravo da ne rade u dane drugih verskih praznika, utvrđenih u članu 4. Zakona. Tako na primer, katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica, praznuju dane uskršnjih praznika počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, prema njihovom kalendaru.

Zaposleni, koji zbog prirode posla ili organizacije procesa rada, rade na dane državnog ili verskog praznika, imaju pravo na uvećanu zaradu za rad na dan praznika najmanje u visini 110% osnovne zarade. Ovi zaposleni, pored uvećane zarade za rad na dan praznika imaju pravo i na druga uvećanja zarade u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu i to ukoliko su ispunjeni uslovi za ostvarivanje tih prava (npr. uvećanje zarade za rad noću, ako rad noću nije vrednovan kroz osnovu platu, uvećanje zarade za prekovremeni rad i sl.).

Zaposleni koji ne rade na dane državnog ili verskog praznika, za dane koji su po rasporedu radnog vremena njihovi radni dani, imaju pravo na naknadu zarade za te dane. Međutim, za dane državnog ili verskog praznika, koji su po rasporedu radnog vremena njihovi dani nedeljnog odmora, nemaju pravo na naknadu zarade.

 

Preuzeto iz časopisa Vodič kroz radne odnose. U najnovijem aprilskom broju pročitajte ostale aktuelne vesti!

 

 

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs