Novi POS program podrške malim biznisima i institucijama za bezgotovinsko plaćanje

16.03.2023

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija, Siniša Mali, predstavio je (15.3.2023. god.) danas novi Program za suzbijanje sive ekonomije 2023-2025, a tom prilikom je i zvanično pokrenut POS program podrške namenjen malim biznisima i institucijama, u okviru kojeg će biti obezbeđeno uvođenje kartičnih i instant plaćanja na 25.000 prodajnih mesta i šaltera u Srbiji.

Novi POS program je jedinstvena inicijativa namenjena trgovcima i drugim malim biznisima, kao i institucijama, koji žele da uvedu mogućnost bezgotovinskog plaćanja za svoje proizvode i usluge. Učešćem u POS programu dobiće besplatnu instalaciju POS terminala ili softverskog rešenja za onlajn prodaju, uz sniženu trgovačku naknadu.

 

Ministar Siniša Mali je na skupu koji je održan u Palati „Srbija“, rekao da je Vlada Srbije čvrsto opredeljena da nastavi borbu za smanjenje sive zone poslovanja, i najavio da predstoje nova sistemska rešenja koja treba da doprinesu smanjenju sive ekonomije. Ministar je rekao da je obim sive ekonomije, prema istraživanju NALED-a, u periodu od 2017. do 2021. god. smanjen za oko tri procentna poena (sa 14,9% na 11,7%), a da je 200.000 neformalno zaposlenih na tržištu rada prešlo u legalne tokove u prethodnih pet godina. To je, kako je istakao, veliki uspeh, imajući u vidu da je to urađeno u periodu velike ekonomske krize. Postepeno smanjenje poreskog opterećenja na zarade, dovelo je do povoljnijih okolnosti na tržištu rada, odnosno do toga da ljudi iz sive zone prelaze u zakonske okvire, i poslodavci su podstaknuti da na pravilan način prijavljuju radnike i prelaze u legalne tokove poslovanja.

 

Ministar je najavio dalja sistemska rešenja u digitalizaciji poslovanja Poreske uprave i Uprave carina. „Borba protiv sive ekonomije mora da se nastavi još jače, jer svaki dinar koji tu uštedimo i uvedemo ga u legalne tokove doprinosi rastu ekonomije, povećanju plata, penzija i daljim investicijama. Za naredni period značajna je reforma sistema carine, automatizacija dokumenata vezanih za uvoz i izvoz, povezivanje sa svim sistemima koje EU ima. Tu je i povezivanje Poreske uprave sa carinom, uvođenje sistema e-akciza i e-otpremnica. Što bolje omogućimo protok dokumenta kroz sistem, smanjićemo pojavu fantom firmi i aktivnosti u sivoj zoni“, rekao je Mali.

O uvođenju e-faktura u R.Srbiji ministar kaže: „U Srbiji više nema papirnih faktura. Sistem je besplatan, a samo u februaru ove godine smo imali devet miliona faktura koje su prošle kroz taj sistem. Uparivanje tih faktura, daje mogućnost da povraćaj PDV bude brži i efikasniji, što je i bio zahtev privrede… Svi obveznici PDV-a su u tom sistemu, i to naravno, osim veće transparentnosti i borbe protiv sive ekonomije, doprinosi brzom povraćaju PDV-a“.

Prema njegovim rečima, mnogo je urađeno i kada je reforma Poreske uprave u pitanju. Uvođenje Portala e-porezi dovelo je do toga da se poreske prijave lakše popunjavaju, što je doprinelo boljoj naplati poreza. „Mnogo smo uradili i na automatizaciji obračuna poreza i doprinosa za paušalce“, kazao je Mali.

Ministar finansija naveo je da je dosta urađeno i na unapređenju rada inspekcijskih službi, sistema e-inspektor, kao i na njihovom integrisanom radu na terenu. Kako je rekao, nastaviće se sa ulaganjima u unapređenje rada inspektora, a naveo je i da je izmenama Zakona o poštanskim uslugama omogućeno da se vrši identifikacija pošiljaoca od strane poštanskih operatera, što onemogućava prodaju robe preko interneta od strane neregistrovanih subjekata.

 

Od važnih aktivnosti je naveo nedavno usvajanje Programa za suzbijanje sive ekonomije za period 2023-2025. god., koji predviđa preduzimanje niza aktivnosti na njenom suzbijanju kako bi se njen udeo u privrednoj aktivnosti smanjio na najniži mogući nivo.

„Svi ste svesni uspeha e-fiskalizacije, sistema koji smo uveli u maju prošle godine. U njemu je trenutno 140.000 obveznika sa 250.000 lokacija, a sa QR kodom svaki građanin može da utvrdi da li je račun ispravan ili ne…“, između ostalog je naglasio Mali.

Viceguverner NBS, Dragana Stanić, istakla je da Narodna banka Srbije, pored očuvanja monetarne i finansijske stabilnost, poseban prioritet daje razvoju inovativnih sistema plaćanja.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2023. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.