rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • May. 26
  • 12:37

Novi Pravilnik o postupanju budžetske inspekcije

05.11.2019

Na osnovu člana 8. stav 4. Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama („Sl. glasnik RS“, br. 119/12, 68/15 i 113/17), ministar finansija doneo je Pravilnik o načinu i postupanju budžetske inspekcije u vršenju nadzora nad sprovođenjem Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama („Sl. glasnik RS“, br. 78/19 od 1.11.2019. god.), koji je na snazi počev od 9. novembra 2019. god.

 

Ovim pravilnikom propisuje se način i postupak vršenja nadzora nad sprovođenjem Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama („Sl. glasnik RS“, br. 119/12, 68/15 i 113/17 – u daljem tekstu: Zakon) u slučajevima kada se transakcije obavljaju između javnog sektora i privrednih subjekata u kojima su subjekti javnog sektora dužnici, kao i između subjekata javnog sektora, kao i način i postupak preuzimanja podataka o neizmirenim obavezama javnih preduzeća iz informacionog sistema Uprave za trezor.

 

Nadzor nad sprovođenjem Zakona između javnog sektora i privrednih subjekata u kojima su subjekti javnog sektora dužnici, kao i između subjekata javnog sektora, vrši Ministarstvo finansija – Odeljenje za budžetsku inspekciju (dalje: Budžetska inspekcija), u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.

 

Dana 9.11.2019. god. prestao je da važi Pravilnik o načinu i postupku vršenja nadzora nad sprovođenjem Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama između javnog sektora i privrednih subjekata u kojima su subjekti javnog sektora dužnici i između subjekata javnog sektora, kao i o načinu i postupku preuzimanja podataka o preuzetim obavezama subjekata javnog sektora, radi vršenja tog nadzora („Sl. glasnik RS“, br. 88/15 i 16/18).

 

Detaljnije o ovom pravilniku pisaćemo u narednom, decembarskom broju našeg stručnog časopisa „Računovodstvo i porezi“ (br. 171.).

 

Pored toga, tekst novog Pravilnika biće uskoro objavljen i na našim elektronskim priručnicima – CD-u za Računovođe i CD-u za Poslodavce, kao i u njihovim on-line (internet) verzijama.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.