• Jul. 23
  • 19:57

Novi sistem fiskalizacije uspostavlja direktnu, momentalnu komunikaciju sa Poreskom upravom

15.06.2021

Ministar finansija, Siniša Mali, u svom obraćanju, ukazao je na veliki značaj i prednosti novog sistema fiskalizacije u Srbiji.

Proces fiskalizacije je za nas veoma važan i on će na neki način promeniti način funkcionisanja naše privrede, zajedno sa e-fakturama. Naime, to treba da dodatno doprinese konkurentnosti i razvoju naše privrede. Način fiskalizacije poslednji put se promenio pre 15 godina, a imajući u vidu digitalizaciju, promene načina poslovanja, sada je pravo vreme da idemo i korak ispred sveta“, rekao je on.

 

Napomenuo je da će novi sistem fiskalizacije biti u primeni od 1. januara sledeće godine.

Uskoro ću imati sastanak sa proizvođačima opreme, kao i sa proizvođačima softvera. Za njih je važno da će proces biti u potpunosti otvoren, a svako od njih, ko god napravi dobar uređaj, imaće mogućnost da ih plasira na tržištu Srbije. Nama je cilj da podstaknemo tu granu industrije“, objasnio je Mali.

Naveo je da taj sistem uvodi novine, te da će biti omogućeno praćenje podataka u stvarnom vremenu, odnosno biće uspostavljena direktna komunikacija između tih uređaja, kasa i Poreske uprave.

Svaki račun imaće QR kod i moći ćete da ga skenirate na mobilnom telefonu, da proverite da li je ispravan. U istom trenutku, sekundi, te informacije će biti i u bazi podataka Poreske uprave. Za privrednike koji sada imaju fiskalne isečke, papire, je važno da znaju da toga neće biti, jer sve će biti digitalno, automatizovano. Na duži rok, ovime privreda dobija mnogo“, rekao je on.

Rekao je da je proces fiskalizacije posebno značajan za suzbijanje sive ekonomije. „Važno je da građani uzimaju fiskalne račune, a biće omogućeno da se ode i korak dalje. Ako želimo uređenu i zdravu Srbiju, moramo da se borimo protiv sive ekonomije, da se izdaju i uzimaju fiskalni računi. Građani znaju da onaj ko ne izda fiskalni račun samo sebi stavlja novac u džep, a time gube svi“, zaključio je Mali.

 

 

Podsećamo:

Svi privredni subjekti (i iz privatnog i iz javnog sektora) moraju da se usklade sa novinama u propisima iz tri ključne oblasti: Zakon o PDV-u, Zakon o fiskalizaciji i Zakon o elektronskom fakturisanju. Novine u ovim propisima, kao što je rekao ministar, sveobuhvatno menjaju način funkcionisanja srpske privrede.

Kako bismo vam pomogli, pripremili smo jedinstveni Priručnik „PDV, fiskalizacija i e-fakture“, gde smo, na jednom mestu objasnili sve što je nužno da na vreme uskladite svoje poslovanje sa novinama, izbegnete kazne, i obezbedite mogućnost da nastavite dalje poslovanje sa vašim saradnicima, kupcima, dobavljačima, partnerima…

Detaljnije informacije o ovom novom Priručniku možete saznati na našem sajtu u delu „Časopisi i knjige“, ili klikom na ovaj link.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.