• Sep. 16
  • 23:40

Novi sistem naplate, ali i kontrole - e-fakture i e-fiskalizacija

10.09.2021

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je (9.9.2021. god.) da su e-fakture i e-fiskalizacija najznačajniji projekti u narednom periodu, pošto se od njih očekuje da olakšaju poslovanje privrede i poboljšaju fiskalni sistem.

E-fakture koje će u potpunosti biti uvedene do kraja 2022. god. i novi sistem fiskalizacije za koji je rok kraj aprila sledeće godine, značiće da nam potpuno drugačije radi sistem naplate i kontrole celog platnog prometa u zemlji“, objasnio je Mali na brifingu za medije.

Podsetio je da će e-fakture biti uvođene u tri faze a da će do kraja 2022. god. cela privreda, dakle i javni i privatni sektor, koji su u sistemu PDV-a biti obavezni da ih koriste.

Prema rečima ministra, ovaj sistem je važan, jer osim što daje bolji uvid u prodaju, omogućava da se elektronski upare ulazne i izlazne fakture. „Ako se one upare, automatski se dobija nazad PDV, a upravo je ubrzavanje povraćaja PDV-a bio najvažniji zahtev privrednika“, naveo je Mali. Istakao je da iskustvo Evropske unije pokazuje da se u proseku upari oko 85% e-faktura i odmah dobija povraćaj PDV-a, pa ostane da se reši problem ostalih 15%. Ministar je ocenio da uvođenje e-faktura mnogo znači za likvidnost privrede i za njenu konkurentnost, koja bi trebalo da se poboljša.

 

S tim u vezi, aktuelna je i kampanja Ministarstva finansija i Poreske uprave „Čist račun, duga ljubav“ - o novom modelu fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novih softverskih i hardverskih rešenja“, a tranzicioni period počinje 1. novembra 2021. god.

Ministar Mali je, takođe, najavio zakonske izmene i uvođenje novog modela fiskalizacije, kao i subvencije kojima će država pokriti privredi deo troškova.

Zakonskim izmenama koje će biti utvrđene na sednici Vlade Srbije sledećeg četvrtka i upućene Skupštini na razmatranje i usvajanje biće predložen prelazni period za novu, e-fiskalizaciju od 1. novembra do 30. aprila sledeće godine, izjavio je Mali. Objasnio je da se šestomesečni prelazni period uvodi na predlog privrede i da bi on bio dovoljan da svi privrednici prihvate novi model. Istakao je da je projekat e-fiskalizacije najvažniji projekat za Ministarstvo finansija i državu, ali i privredu i građane, kao i da će svi vrlo brzo videti velike koristi od uvođenja novog modela fiskalizacije.

Ministarstvo finansija će u narednih nekoliko dana utvrditi detalje programa subvencionisanja obveznika za pokrivanje troškova primene novog modela fiskalizacije, a u budžetu je za te svrhe izdvojeno šest milijardi dinara.

Takođe, ministar je najavio još jednu zakonsku izmenu, koja propisuje da više neće biti potrebe za defiskalizacijom kasa.

Očekuje se da se predlozi ovih zakonskih izmena pred poslanicima u Skupštini Srbije nađu u prvoj nedelji oktobra.

Sledećeg ponedeljka u Privrednoj komori Srbije biće održan sastanak sa privrednicima na kome će se između ostalog razgovarati o subvencijama privredi za primenu zakona, a prema informacijama od strane predstavnika Ministarstva finansija, sadašnja razmišljanja idu u tom pravcu da se subvencije daju poreskim obveznicima direktno.

 

Polovina ne šalje dnevne račune

Ministar je rekao da, osim što je postojeći sistem fiskalnih kasa zastareo on se pokazao i kao neefikasan jer, kako je naveo, istraživanja pokazuju da skoro 50% fiskalnih kasa ne šalje svoje dnevne račune u centralu Poreske uprave.

„Novi sistem fiskalizacije podrazumeva da postoji mali uređaj, koji je sve vreme u onlajn komunikaciji sa Poreskom upravom, dakle komunicira s njom u realnom vremenu. Svaka komunikacija i svaka transakcija koja se dešava, se u realnom vremenu odslikava i na softveru, odnosno serveru Poreske uprave“, objasnio je ministar Mali.Naglasio je da će to pomoći i poreskim inspektorima da mogu lakše da utvrde ko ne izdaje račune i znaće se gde treba da se uputi poreska kontrola. Prema rečima ministra, fiskalni uređaj će moći da bude i mobilni telefon i tablet, važno je samo da on bude sertifikovan od strane Poreske uprave i povezan sa njom. Od e-fiskalizacije, kako je rekao, koristi će imati i potrošači. „Oni će biti najveći kontrolori tog sistema, jer svaki račun koji se izdaje imaće QR kod. Dakle, vi u trenutku kada skenirate QR kod telefonom ili ako ga dobijete elektronski, automatski vam sistem kaže o čemu se radi, jer se oslikava zeleno ako je račun ispravan a crveno ako je račun fejk“, istakao je Mali i dodao da isti signal ima i Poreska uprava. Naveo je da je iskustvo u svim zemljama gde je novi sistem uvođen, pokazalo da su veliki oslonac uvođenju bili mobilni operateri. „Zato smo i mi imali sastanke sa Telekomom, Telenorom i sa A1, i oni će izaći sa svojim ponudama za privredu i obezbeđivaće neophodne elemente, printere, fiskalne račune, vaj faj konekciju i slično. Svoje proizvode tržištu oni će ponuditi u oktobru“, rekao je ministar.

 

Opraštamo se od godišnjih servisa, papira...

Ministar Mali je objasnio da će e-fiskalizacija biti ušteda za privredu, jer neće biti godišnjih servisa kasa, papira, sertifikata uređaja, a i mnogo je veća fleksibilnost novih uređaja. Ponovio je da privreda neće imati nikakav trošak oko uvođenja novog fiskalnog sistema, a za pokrivanje tih troškova u budžetu je obezbeđeno šest milijardi dinara.

Prva verzija načina na koji će država da subvencioniše one koji budu uvodili novi sistem, privrednicima će biti predstavljena u ponedeljak, a kako je pojasnio ministar, ovaj novac će država zaraditi kroz bolju naplatu za samo par meseci primene novog sistema, tako da to za nju neće biti trošak nego investicija.

Objašnjeno je i da je račune moguće izdavati i kad se internet veza prekine. Naime, poreski obveznici će biti dužni da imaju najmanje jedan lokalni procesor fiskalnih računa po prodajnom objektu, koji će beležiti i elektronski potpisivati sve obavljene transakcije do ponovnog uspostavljanja internet veze. Ovako će biti rešavan i problem obveznika koji posluju u područjima sa slabijim internet signalom.

 

Detaljno o svemu u vezi sa e-fiskalizacijom i e-fakturama možete se upoznati u okviru više naših štampanih, odnosno elektronskih izdanja, kao što su: časopis „Računovodstvo i porezi“; elektronski priručnici: CD za Računovođe, CD Komentari poreza, CD za Poslodavce; ali i u on-line verziji našeg Priručnika „PDV, fiskalizacija i e-fakture“www.e-fakture.info

Napominjemo, u on-line verziji Priručnika (e-fakture.info), tekstovi svih propisa iz ovih oblasti se redovno ažuriraju u skladu sa izmenama i dopunama, a objašnjenja o njihovoj primeni se takođe dopunjuju.

U ovom Priručniku smo, na jednom mestu objasnili sve što je nužno da na vreme uskladite svoje poslovanje sa novinama, izbegnete kazne, i obezbedite mogućnost da nastavite dalje poslovanje sa vašim saradnicima, kupcima, dobavljačima, partnerima…

Detaljnije informacije o ovom novom Priručniku možete saznati na našem sajtu u delu „Časopisi i knjige“, ili klikom na ovaj link.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.