rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jun. 05
  • 20:02

Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava o isplati jednokratne novčane pomoći

08.05.2020

Uprava za trezor, Sektor za javna plaćanja i fiskalnu statistiku (pri Ministarstvu finansija), objavio je 4.5.2020. god. Obaveštenje o isplati novčane pomoći poljoprivrednim gazdinstvima.

U tom Obaveštenju se navodi da, pravo na isplatu novčane pomoći u skladu sa Uredbom o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2 („Sl. glasnik RS“, br. 57/20), ima nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i nalazi se u aktivnom statusu.

Pored opšteg uslova, neophodno je da podnosilac zahteva u Registru ima upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, ili da je vlasnik životinje (krave, ovce ili koze), koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja.

Pravo na novčanu pomoć imaju i vlasnici obeleženih i registrovanih košnica pčela, bili oni nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da imaju 70 ili više godina starosti u 2020. godini.

Visinu jednokratne pomoći u apsolutnom novčanom iznosu koja se određuje se po jedinici upisane površine, odnosno po grlu stoke ili broju košnica, i to:

1) 25 dinara po kvadratnom metru upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, a najviše 90.000 dinara;

2) 3.000 dinara po grlu krave, a najviše 30.000 dinara;

3) 500 dinara po grlu ovce ili koze, a najviše 20.000 dinara;

4) 800 dinara po košnici pčela, a najviše 20.000 dinara.

Isplatu jednokratne novčane pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19, vrši Ministarstvo finansija - Uprava za trezor, na osnovu podataka iz evidencija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Registra poljoprivrednih gazdinstava i Veterinarske baze.

Isplata se vrši direktno na namenski račun prijavljen u Registru poljoprivrednih gazdinstava, na osnovu stanja u navedenim evidencijama na dan 16.4.2020. god. i nije neophodno podnositi zahtev za ostvarivanje prava na ovaj vid podrške.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.