• Nov. 28
  • 07:24

Objavljen rebalans budžeta R.Srbije za 2021. god.

27.10.2021

U „Sl. glasniku RS“, br. 100/21 objavljen je Zakon o izmenama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu (rebalans), koji je stupio na snagu 27.10.2021. god.

Rebalans za 2021. god. je pozitivan, kao rezultat 183 milijardi dinara (1,5 milijardi evra) većih prihoda u budžetu u prvih 9 meseci ove godine.

Ministar finansija, Siniša Mali, govoreći o ostvarenim prihodima u ovoj godini, precizirao je da je porez na dohodak veći za 4,5 milijardi din. od planiranih, prihod od poreza na dobit pravnih lica viši za 43,9 milijardi din. u odnosu na aprilsku projekciju, PDV je veći za 53,7 milijardi, prihodi od carina za 2,5 milijardi, a prihodi od akciza veći za 6,4 milijardi din. od projektovanih.

On je objasnio da se rebalansom najveći deo namenjuje kapitalnim investicijama, pre svega u građevinsku ali i ostale industrije. Rebalansom je, rekao je, za kapitalne investicije izdvojeno na nivou opšte države oko 478 milijardi dinara, odnosno 7,8% BDP. Ministar je naveo kojim sve putevima i tunelu su ove investicije namenjene, kao i da su obezbeđena sredstva i za početak izgradnje metroa u Beogradu.

Ministar je, govoreći o ulaganjima u zdravstvo, istakao da su rebalansom opredeljena sredstva za izgradnju fabrike vakcina, a nastavlja se sa ulaganjima i druge zdravstvene objekte.

Ministar je podsetio da je dodatno obezbeđeno 3,3 milijarde din. za projekte u ekologiji i naveo da se u budžetu već nalaze projekti za izgradnju kanalizacione mreže i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u brojnim lokalnim samoupravama.

Rebalansom je predviđeno dodatnih 2,7 milijardi din. za poljoprivredu, čime predviđena ukupna izdvajanja za tu oblast dostižu 60,3 milijardi din. Rebalansom su predviđena i dodatna izdvajanja za sport, za završetak radova na Multifunkcionalnoj dvorani u Košutnjaku.

Takođe, izdvojena su i sredstva za finalizaciju sporazuma sa Američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC), što sve treba da rezultira da se na raspolaganju privredi Srbije nađe 400 miliona dolara.

Ministar je najavio i da će se narednih dana pred poslanicima naći i budzet za 2022. godinu.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.