Objavljena Mapa Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja

19.04.2024

Agencija za privredne registre (APR) je 18. aprila 2024.god. objavila Mapu Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR), na kojoj su prikazane informacije o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima, sa godišnjim podacima za 2023. god.

Podaci na Mapi RegMPRR pokazuju da su realizatori podsticaja regionalnog razvoja u 2023. godini realizovali sredstva podsticaja u značajnom obimu. Ukupni podsticaji u 2023. godini iznose 282,6 mlrd dinara, što je za 22,5% više nego prethodne godine. Od ukupno realizovanih podsticaja, na bespovratna sredstva odnosi se 262,4 mlrd dinara ili 92,8%, od čega je za bespovratne subvencije opredelјeno 114,8 mlrd dinara. U poređenju sa prethodnom godinom, bespovratna sredstva su uvećana za 30,7%.

Najveći deo ukupno realizovanih podsticaja usmeren je privredi i to privrednim društvima i preduzetnicima 127,8 mlrd dinara, što je 45,2%, institucijama iz oblasti obrazovanja i nauke 55,3 mlrd dinara, što je 19,5% i polјoprivrednim gazdinstvima 48,0 mlrd dinara, što je 17,0%. U odnosu na prethodnu godinu, znatno su povećani iznosi koji su dati polјoprivrednim gazdinstvima (oko 2,5 puta) i jedinicama lokalne samouprave (oko 1,5 puta).

Prema nameni ulaganja, 85,7% ukupno realizovanih podsticaja (242,2 mlrd dinara) usmereno je u: saobraćajnu infrastrukturu (68,5 mlrd dinara); obrazovanje, nauku, kulturu i sport (51,4 mlrd dinara); podsticanje polјoprivrede (49,6 mlrd dinara); podsticanje proizvodnje (35,3 mlrd dinara); podsticanje naučno-istraživačkog rada, istraživanja i razvoja (23,1 mlrd dinara), kao i u komunalnu infrastrukturu (14,3 mlrd dinara). Ulaganje u navedene oblasti povećano je za 28,5% u odnosu na prethodnu godinu.

Na Mapi RegMPRR su dati klјučni podaci o privredi i neprofitnom sektoru, ukupno i po teritorijalnom principu, za prethodne četiri godine, u tabelarnoj i grafičkoj formi, koji su objedinjeni iz različitih izvora (državnih organa i organizacija, kao i drugih registara koje vodi APR), tako da ona pruža sveobuhvatnu sliku razvoja domaće ekonomije.

Mapa RegMPRR, koja sadrži podatke o dostignutom stepenu razvijenosti svih opština u R.Srbiji, prema važećem propisu, predstavlјa posebno koristan izvor informacija za potencijalne investitore i subjekte regionalnog razvoja u R.Srbiji. Pre ulaganja na određenoj teritoriji, investitorima je od interesa da pribave i sagledaju, kako karakteristike dostignutog privrednog razvoja, tako i potencijale za razvoj izabrane teritorije (veličina teritorije, broj stanovnika, kvalifikaciona struktura nezaposlenih i sl). Ujedno, subjektima regionalnog razvoja dostupne informacije su od značaja u postupku donošenja odluka o podsticajnim ulaganjima, a u cilјu smanjivanja regionalnih neravnomernosti, kroz jačanje ekonomije određene teritorije i podizanje nivoa konkurentnosti privrede na toj teritoriji.

Korisnicima su na Mapi RegMPRR dostupni svi objavlјeni podaci bez naknade, a odgovarajućom pretragom ih mogu dobiti kao setove podataka za sva četiri teritorijalna nivoa (R.Srbija, regioni, oblasti i opštine).

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.