rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Mar. 31
  • 02:23

Obustavljena nastava u visokoškolskim ustanovama, srednjim i osnovnim školama, kao i redovan rad predškolskih ustanova

20.03.2020

Na osnovu člana 43. stav 1. Zakona o Vladi („Sl. glasnik RS“, br. 55/05,… 44/14 i 30/18–dr.zak.), a u vezi sa članom 6. stav 1. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Sl. glasnik RS“, br. 15/16), Vlada RS donela je Odluka o obustavi izvođenja nastave u visokoškolskim ustanovama, srednjim i osnovnim školama i redovnog rada ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja („Sl. glasnik RS“, br. 30/20 od 15.3.2020. god.), koja je na snazi od 15. marta 2020. god.

 

Ovom odlukom propisana je mera obustave izvođenja nastave u visokoškolskim ustanovama, srednjim i osnovnim školama i redovnog rada ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja, dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19.

 

Visokoškolske ustanove i srednje i osnovne škole koje raspolažu odgovarajućom opremom i sredstvima za organizovanje nastave na daljinu, nastavljaju obrazovno-vaspitni rad izvođenjem nastave na daljinu. Ostale ustanove organizovaće nastavu na daljinu putem televizijskog kanala RTS 3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje.

Ove ustanove dužne su da obaveste roditelje o načinu organizovanja nastave.

 

Zaposleni u visokoškolskim ustanovama, srednjim i osnovnim školama i ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja nastavljaju sa radnim aktivnostima, a studenti i đaci ostvaruju prava i obaveze u vezi sa sprovođenjem studijskih programa i planova i programa nastave i učenja saglasno zakonu i u skladu sa odlukama i preporukama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

Putem novih informaciono-komunikacionih tehnologija organizovaće se i probni test za malu maturu.

 

Upis dece u ustanove predškolskog vaspitanja i obrazovanja i osnovne škole nastavlja se preko portala e-Uprava:

1) eVrtić - dostupan je za upis u sve ustanove predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Republici Srbiji,

2) eUpis - za upis u osnovne škole biće dostupan od 1. aprila 2020. god.

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prati i usmerava poslove i dinamiku uspostavljanja nastave na daljinu, organizovanja probnog testa za malu maturu i upisa dece i ustanove predškolskog vaspitanja i obrazovanja i osnovne škole.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, takođe, prati i usmerava organizaciju aktivnosti upravljanja ljudskim resursima u predmetnim ustanovama i poštovanja opštih uputstava i preporuka tela nadležnih za praćenje stanja i usmeravanje i usklađivanje aktivnosti državnih organa, organizacija i službi dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19, s ciljem umanjenja mogućnosti prenosa zaraze među zaposlenima i zaštite onih koji su izloženi većem riziku od štetnih zdravstvenih komplikacija.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.