Od 17. maja APR uspostavlja novi servis za elektronsku registraciju osnivanja privrednih društava

16.05.2023

Prema saopštenju Agencije za privredne subjekte, elektronski servisi za registraciju osnivanja privrednog društva i preduzetnika („eRegistracija osnivanja“) i ponuđača („eRegistracija ponuđača“) nisu dostupni korisnicima od 12. maja zbog uspostavljanja novih servisa na portalu APR-a.

Kada će servisi ponovo biti dostupni, APR će blagovremeno obavestiti korisnike.

Na svom portalu, APR će pokrenuti novu elektronsku uslugu za registraciju osnivanja privrednih društava, koja će omogućiti podnošenje prijava putem posebnih aplikacija.

VAŽNO:

Podnošenje prijava za osnivanje privrednih društava u elektronskoj formi, od 17. maja 2023. godine, biće isključivi način podnošenja prijava za sledeća privredna društva:

- društvo s ograničenom odgovornošću (DOO),

- ortačko društvo (OD),

- akcionarsko društvo (AD) i

- komanditno društvo (KD).

 

Za navedena društva, elektronska registracija osnivanja biće obavezan način podnošenja prijave, u skladu sa članom 9. stav 2. Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre („Sl. glasnik RS“, br. 99/11, 83/14, 31/19 i 105/21). Na osnovu navedenog propisa, počev od 17. maja 2023. god., APR će primati prijave za registraciju osnivanja ovih društava isključivo u elektronskoj formi, a odbacivati prijave koje budu podnete u papirnoj formi.

Napominjemo da se obavezna elektronska registracija NE odnosi na osnivanje preduzetnika, zadruge, zadružnog saveza, javnog preduzeća, predstavništva ili ogranka stranog privrednog društva, tako da će podnosioci prijava za osnivanje ovih pravnih formi imati mogućnost izbora između dva načina podnošenja prijave - u papirnoj ili elektronskoj formi.

Ova novina se ne odnosi na već registrovane privredne subjekte, već na privredna društva koja se osnivaju počev od 17. maja 2023. god.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.