rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Feb. 24
  • 11:49

Od 1. januara povećanje penzija 5,4% i povećanje plata u javnom sektoru od 8% do 15%

30.10.2019

Ministar finansija u Vladi R.Srbije, Siniša Mali, rekao je (28.10.2019. god.) da će se budžet za 2020. godinu na sednici Vlade naći u subotu 2. novembra. Ministar je ponovio da će budžet za sledeću godinu biti razvojni i da će kapitalne investicije biti apsolutni prioritet, kao i da će biti značajnih ulaganja u infrastrukturu. “Hrabre mere fiskalne konsolidacije koje su podrazumevale štednju, dovele su do toga da, za prvih osam meseci, imamo suficit u budžetu 46,6 milijardi dinara, da imamo stopu rasta prošle godine od 4,4%, a ove godine 3,5%, da smo potpuno konsolidovali javne finansije i da je javni dug sada potpuno stabilan. Podsećam vas da je javni dug 2014. iznosio preko 70%, a sada je na 51%, a stopa nezaposlenosti, koja je 2013. bila 25%, sada je 10,3%, sa tendencijom pada. Situacija nam je izuzetno dobra, mi smo zato prvi put posle pet godina imali rebalans budžeta, a taj višak novca smo usmerili ka većim kapitalnim investicijama, ka povećanju plata u javnom sektoru i penzija i ka isplati jednokratne pomoći penzionerima“, rekao je Mali.

Objasnio je i da će 4. ili 5. novembra biti isplaćena obećana pomoć penzionerima u visini od 5. 000 dinara, a da će od 1. januara biti povećane penzije po švajcarskoj formuli, gde se penzija određuje na osnovu visine prosečne plate i visine inflacije. “Po poslednjoj informaciji koju sam danas dobio, povećanje za penzionere od 1. januara biće 5,4%, istakao je ministar i dodao da svega ovoga ne bi bilo da nismo sproveli teške mere, koje danas daju rezultate, i omogućavaju i povećanje plata u javnom sektoru.

Povećanje plata u javnom sektoru, u rasponu od 8% do 15%, biće od novembarske plate, a koja se isplaćuje u decembru. Kao što sam i ranije napominjao, medicinske sestre će dobiti povećanje od 15%, a prate ih doktori sa 10%, dok će zaposleni u državnoj upravi imati povećanje od 8%”, kazao je ministar, dodajući da je ovo treća godina zaredom sa povećanjem plata u javnom sektoru.

Ove godine očekuje privredni rast od 3,5%, a možda i 3,6% ili 3,7%. “Očekujem da će biti i do 3,7%. Pre svega, imate eksterne faktore koji utiču na tu stopu rasta, usporavanje ekonomije u Nemačkoj i Italiji koji su naši najveći spoljnotrgovinski partneri, ali s druge strane, povećane investicije kod nas, pogotovo u građevinarstvu, su dovele do toga da, uprkos usporavanju, imamo stopu rasta od 3,5%, a za sledeću godinu cilj nam je 4%”, rekao je Mali.

Ministar objašnjava da se Vlada vrlo pažljivo bavi javnim finansijama i da je sada cilj da se našoj ekonomiji obezbede veće stope rasta. “Naše stope rasta, i to su nam potvrdili i MMF i Svetska banka, mogu da budu i 6 i 7%. Zbog toga izlazimo sa Nacionalnim investicionim programom, koji je najavio predsednik Aeksandar Vučić, a koji predviđa izdvajanje od 10 milijardi evra za kaptalne projekte kako bismo još više podstakli razvoj naše ekonomije”, kazao je Mali.

Prema njegovim rečima, uz dalje investiranje i uz efikasnost adminsitracije, infrastrukturne projekte, povećanje potrošnje uz smanjenje opterećenja na zarade dolazimo do većeg privrednog rasta…

…Mali podseća i da je Srbija napredovala na Duing biznis listi Svetske banke, da je sada na 44. mestu, pri čemu smo među top 10 zemalja po brzini izdavanja građevinskih dozvola. “To znači da kada investitor odlučuje gde će da ulaže, on gleda koje su zemlje na toj listi rangirane pri vrhu, jer su to zemlje koje su sigurne za ulaganje, zato je veoma važno što napredujemo na tim objektivnim istama, jer time uvećavamo broj investicija”, kazao je Mali…

…“Kada je reč o radu javnih preduzeća i njihovoj reformi, tu imate već dosta napretka, sama činjenica da javna preduzeća, umesto gubitaka, sada prave profit, govori tome da su se stvari značajno promenile na bolje. Ono što nas čeka je dalja reforma kako bi ta preduzeća bila što efikasnija, a s druge strane, građanima pružila što bolju uslugu. Treba raditi i na povećanju efikasnosti rada adminstracije, da proces izdavanja dozvola i potrebnih papira bude što brža i treće, reforma plata u javnom sektoru je važna i to ćemo nastaviti da sprovodimo i sledeće godine”, kaže Mali.

Ministar je podsetio i na nameru države da postepeno smanjuje poresko opterećenje zarada na teret poslodavaca, tako da će, posle ovogodišnjeg smanjenja sa 63 na 62%, već sledeće godine taj teret iznositi 61%, sa tendencijom daljeg smanjenja. Kako je rekao, povećanje minimalne zarade i rasterećenje privrede najbolji su način da se utiče na poboljšanje životnog standarda, poveća atraktivnost i konkurentnost privrede kako bi ona nastavila da raste.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.