• May. 18
  • 18:21

Od 31.3.2022. god. na portalu e-Uprave nova usluga za kupce upotrebljavanih motornih vozila

01.04.2022

Na portalu Plati-E-uprava (https://plati.euprava.gov.rs) od 31. marta 2022. god., dostupna je nova elektronska usluga – građani koji kupuju polovni motocikl, automobil, kamion ili neko drugo motorno vozilo od sada sami obračunavaju i plaćaju porez na prenos apsolutnih prava.

Ako ste kupac nekog vozila od drugog fizičkog lica, u četiri jednostavna koraka, nakon unosa ličnih podataka i podataka sa saobraćajne dozvole, dobićete iznos poreza, koji možete odmah da platite na portalu putem kartice, ili možete generisati uplatnicu za plaćanje e-bankingom odnosno skeniranjem QR koda ili odštampati uplatnicu i obavezu izmiriti na šalteru pošte ili banke.

Nova usluga omogućena je izmenama Zakona o porezima na imovinu koje su u primeni od 31.3.2022. god., i kojima je ukinut jedan korak u postupku kupoprodaje. Građani prilikom kupoprodaje od fizičkog lica više ne dolaze u Poresku upravu kako bi pribavili rešenje o visini poreza, već porez mogu da obračunaju i plate elektronski, na portalu Plati-E-uprava (ili portal Plati). Nakon overe potpisa na ugovoru kod javnih beležnika, kupac može otići pravo na šalter MUP-a, kako bi podneo zahtev za novu saobraćajnu dozvolu.

Za plaćanje poreza nije potrebno registrovati se na Portalu eUprava, već je dovoljno samo uneti podatke kao što su: JMBG, adresa i tri podatka sa saobraćajne dozvole. Građani koji još nisu počeli da koriste elektronske usluge i portal Plati, popunjene uplatnice mogu da dobiju na šalterima MUP-a, Poreske uprave i Pošte.

Elektronska usluga plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava nalazi se na adresi https://plati.euprava.gov.rs/#/. Usluga je dostupna samo kod kupoprodaje između dva fizička lica, koja nisu obveznici PDV, osim za prenose prava na vozilima za koja se može ostvariti poresko oslobođenje (ambulantno vozilo, putničko vozilo za obuku kandidata za vozače sa ugrađenim duplim nožnim komandama, putničko vozilo registrovano za taksi delatnost i putničko vozilo za „rent a car“).

Poreska uprava će i ubuduće porez na prenos apsolutnih prava na polovnim motornim vozilima između pravnih lica, odnosno između pravnog i fizičkog lica, kao i porez na nasleđe i poklon utvrđivati rešenjem.

Takođe, oslobađanje od poreza na prenos za auto-škole, taksi prevoznike, „rent a car“ vozila i vozila hitne pomoći, utvrđivaće Poreska uprava rešenjem na isti način kao i do sada.

 

Na sajtu Poreske uprave objavljena su i sledeća uputstva:

- Uputstvo za korišćenje usluge – Elektronski obračun i elektronsko plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava prilikom prenosa vlasništva nad upotrebljavanim motornim vozilom;

- Uputstvo za povraćaj više ili pogrešno plaćenog poreza na prenos apsolutnih prava na polovnim motornim vozilima.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.