rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jun. 05
  • 19:08

Od 7. maja na snazi dalje ublažavanje mera protiv COVID-19

08.05.2020

Vlada R.Srbije donela je novu Uredbu o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-1, objavljenu u „Sl. glasniku RS“, br. 66/20 od 7.5.2020. god, koja je stupila na snagu 7. maja 2020. god.

Ovom uredbom utvrđene su blaže mere za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 (u daljem tekstu: mere), odnosno mere koje su odgovarajuće sadašnjoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, kao i uslovi, način sprovođenja, izvršioci i sredstva za sprovođenje tih mera.

Danom stupanja na snagu ove uredbe, 7. maja 2020. god. prestalo je važi 11 Odluka, među kojima je i Odluka o ublažavanju mera zabrane obavljanja javnog prevoza putnika za vreme vanrednog stanja („Sl. glasnik RS“, br. 63/20).

Ublažavanje mera prevencije odnosi se na sledeće:

- pravna lica i preduzetnike (poslodavce) koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo i usluge u oblasti ugostiteljstva - koje obuhvataju prodaju hrane i pića,

- pravna lica i preduzetnike (poslodavce) koji prodaju robu ili pružaju usluge u trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, a koja obuhvata prodaju robe i vršenje usluga u lokalima u koje se ulazi iz većeg zatvorenog prostora,

- priređivače posebnih i klasičnih igara na sreću,

- boravak građana u parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport,

- izvođenje nastave u prostorijama srednjih i osnovnih škola i neposredan rad ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja, i učeničkog i studentskog standarda (obustava i dalje traje, dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19),

- celodnevni boravak u predškolskim ustanovama i osnovnim školama,

- visokoškolske ustanove,

- zaposlene u svim školskim ustanovama.

Uredba precizira i važenje ličnih dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja, kao i to da registracione nalepnice za vozila upisana u jedinstveni registar izdavaće se isključivo na tehničkom pregledu vozila do 1. jula 2020. god.

 

Javni gradski prevoz

Među odlukama koje su prestale da važe 7. maja 2020. god. je i Odluka o ublažavanju mera zabrane obavljanja javnog prevoza putnika za vreme vanrednog stanja („Sl. glasnik RS“, br. 63/20).

Novom Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-1 („Sl. glasnik RS“, br. 66/20), koja je na snazi od 7.5.2020. god. propisano je da su jedinice lokalne samouprave dužne da obavljanje gradskog i prigradskog prevoza organizuju uz primenu mera prevencije, sprečavanja širenja i smanjenja rizika od bolesti COVID-19, u skladu sa preporukama nadležnog zavoda, odnosno instituta za javno zdravlje (u daljem tekstu: preporuke).

Ove najnovije preporuke (za javni prevoz) Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, možete pronaći na našem elektronskom priručniku CD-u za Poslodavce, i to u posebnom odeljku: POSLOVANJE ZA VREME PANDEMIJE COVID-19.

Na istom mestu možete pronaći i objašnjenja o tome koje sve uredbe i odluke su ukinute, koji akti i dalje važe, kao i sve ostale propise donete za vreme vanrednog stanja, uključujući i sve u vezi sa Programom pomoći privredi pogođenoj pandemijom COVID-19.

 

Prema Obaveštenju koje je (7.5.2020. god.) objavio Sekretarijat za javni prevoz, Gradska uprava grada Beograda, javni prevoz od 8. maja mogu da koriste svi građani.

Kako se navodi u ovom obaveštenju, posle zahteva predsednika R.Srbije i nove odluke Republičkog kriznog štaba kojom je obavezna instrukcija o organizovanju javnog prevoza pretvorena u preporuku, Sekretarijat za javni prevoz dao je instrukcije prevoznicima i uputio apel građanima.

Kako je precizirao gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, javni prevoz u Beogradu obnavlja se od 8. maja u 4 sata u istom obimu i na isti način kao pre Odluke o ukidanju javnog prevoza.

Javni prevoz mogu da koriste svi građani, a ne samo zaposleni. Za korišćenje javnog prevoza mogu da se koriste sve postojeće karte kao i pre Odluke o ukidanju javnog prevoza u vanrednom stanju. Pošto javni prevoz mogu da koriste svi građani, ukidaju se redari koji su uvedeni na osnovu instrukcije Republičkog kriznog štaba radi kontrolisanja ko koristi javni prevoz – istakao je Vasiljević.

On je apelovao na građane da poštuju preporuke epidemiologa, da koriste maske i rukavice, kao i da drže socijalnu distancu. To će biti lična odgovornost građana, a ne odgovornost prevoznika, poručio je Vasiljević.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.