rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Aug. 05
  • 05:09

Od ove godine poreska rešenja za paušalce isključivo u elektronskoj formi

13.01.2020

Početkom ove godine, uveden je unapređen sistem paušalnog oporezivanja u Srbiji. Zahvaljujući najnovijim izmenama zakonskih i podzakonskih akata, znatno je pojednostavljena procedura obračuna paušalnog poreza, omogućeno podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje u elektronskom obliku, kao i automatsko obračunavanje poreza na paušalno utvrđen prihod i dostavljanje rešenja u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave.

Poreska uprava će počev od 13. januara 2020. godine, dostavljati rešenja o utvrđenim obavezama za preduzetnike-paušalce isključivo u elektronskoj formi posredstvom portala Poreske uprave (ePorezi). Novoosnovani preduzetnici-paušalci će u roku od 48 sati od dana registracije osnivanja privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre dobiti rešenje o utvrđenoj obavezi u elektronskoj formi posredstvom portala Poreske uprave.

Svaki obveznik paušalnog oporezivanja ima pristup poreskom sandučetu na portalu Poreske uprave, kroz koje će im biti dostavljana rešenja o utvrđenoj obavezi. Za pristup portalu ePorezi neophodan je kvalifikovani elektronski sertifikat. Ukoliko pristup poreskom sandučetu u ime obveznika vrši drugo lice,  poreski obveznik je dužan da to lice ovlasti. Kvalifikovani elektronski seritifikat izdaju ovlašćena Sertifikaciona tela: MUP, Privredna komora Srbije, PTT, Halcom i E-Smart Systems. 

Ceo set novih poreskih zakona, kao i ostali poreski propisi nalazi se na našim elektronskim priručnicima – CD-u za Računovođe i CD-u za Poslodavce.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.