rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jun. 05
  • 17:01

Ograničene cene pojedinih roba, a tržišna inspekcija kreće u vanredne kontrole

02.04.2020

Na osnovu člana 39. Zakona o trgovini („Sl. glasnik RS“, br. 52/19) i čl. 43. st. 1. Zakona o Vladi („Sl. glasnik RS“, br. 55/05,… 44/14 i 30/18–dr.zak.), Vlada RS donela je Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, koja je objavljena u „Sl. glasniku RS“, br. 30/20 od 15.3.2020. god. i istoga dana, tj. 15. marta 2020. god. je stupila na snagu.

 

Ovom odlukom je utvrđeno da, radi sprečavanja poremećaja na tržištu ili otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja robom, nastalih usled širenja virusa SARS-CoV-2, ograničavaju se cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme tako da ne prelaze nivo cena tih proizvoda na dan 5. mart 2020. god.

 

Još 12. marta je Tržišna inspekcija počela intenzivan nadzor u apotekama zbog dojava i prijava građana da se u pojedinim apotekama prodaju maske po cenama značajno većim od uobičajenih.

Kako bi se sprečilo da neko koristi ovu situaciju za sticanje dobiti koja nije i skladu sa tržišnim principima i Zakonom o trgovini, pojačani inspekcijski nadzor će se sprovoditi na teritoriji cele Srbije, a biće i javno saopštena imena onih koji po pomenutom osnovu krše zakon.

 

Pri tom, inspektori će u akcijama pristupati kao prikriveni kupci, što je instrument kontrole koji je predviđen novim Zakonom o trgovini.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.