• Jul. 23
  • 22:08

Pet miliona dinara za subvencije za organizovano dovođenje turističkih grupa

15.06.2021

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić pozdravila je odluku Vlade Srbije (donetu 11.6.2021. god.) o usvajanju Uredbe o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa na teritoriji Republike Srbije, za koje je predviđen budžet od ukupno pet miliona dinara. Napominjemo, ova Uredba je obnavljena u „Sl. glasniku RS“, br. 59 /21 (od 11.6.2021. god.).

„Budući da je turizam u Srbiji zbog pandemije pretrpeo ogroman pad, neophodni su direktni podsticaji koji će omogućiti oporavak sektora koji inače ima veliki uticaj i na druge privredne grane. Subvencijama koje se odnose na organizovanje turističkih putovanja biće povećana motivisanost za dovođenje stranih gostiju, ali i elastičniji pristup u politici cena i određeni stepen amortizacije negativnih cenovnih uticaja“, saopštila je ministarka.

Na osnovu Uredbe, pravo na dodelu subvencija imaju turističke agencije organizatori turističkog putovanja, registrovane na teritoriji R.Srbije, koje poseduju propisanu licencu, i to po realizaciji organizovanog dovođenja turističkih grupa domaćih ili stranih turista (najmanje 15 turista).

Iznos sredstava subvencija za ostvarena tri do četiri noćenja, za organizovano turističko putovanje, odnosno za ostvarena dva do četiri noćenja za međunarodni kongres / međunarodni korporativni događaj, po stranom turisti iznosi 15 evra, a iznos sredstava subvencija za ostvarenih pet i više noćenja, za organizovano turističko putovanje, odnosno za međunarodni kongres / međunarodni korporativni događaj, po stranom turisti iznosi 20 evra. Za domaće turiste iznos sredstava subvencija za ostvarena dva noćenja, iznosi 7 evra, a iznos sredstava subvencija za tri i više noćenja 10 evra.

Navedenu uredbu možete pronaći i na našim elektronskim priručnicima, kao što su: CD za Računovođe i CD za Poslodavce.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je 14. juna Obaveštenje o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa u Republici Srbiji (pogledajte klikom na plavi link).

 

 

Rok za podnošenje zahteva - Korisnik subvencija propisan zahtev, sa validnom dokumentacijom, za realizovano turističko putovanje, odnosno međunarodni kongres / međunarodni korporativni događaj, dostavlja najkasnije 90 dana, od dana realizacije.

Krajnji rok za dostavu Zahteva sa validnom dokumentacijom je 20. novembar 2021. god.

 

 

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.