Počelo godišnje izveštavanje o stanju interne finansijske kontrole u javnom sektoru za 2021. godinu

24.02.2022

Ministarstvo finansija RS je, 24.2.2022. god., objavilo obaveštenje za korisnike javnih sredstava, o tome da je počelo godišnje izveštavanje o stanju interne finansijske kontrole u javnom sektoru u Republici Srbiji za 2021. godinu.

U tu svrhu, Centralna jedinica za harmonizaciju (CHU – Central Harmonisation Unit) je pripremila nove obrasce upitnika za izveštavanje za 2021. godinu, koji se popunjavaju elektronski putem aplikacije za izveštavanje.

(Pomenuta aplikacija se nalazi na pristupnom portalu CHU - https://ifkj.mfin.gov.rs)

Dokumenta koja obveznici mogu preuzeti sa ovog portala:

- Godišnji izveštaj o obavljenim revizijama i aktivnostima interne revizije za 2021. godinu

- Godišnji izveštaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2021. godinu

- Izjava o internim kontrolama - Prilog 1a

- Izjava o internim kontrolama - Prilog 1b.

 

PODSEĆAMO:

U skladu sa najboljom praksom EU i praksom u drugim zemljama kandidatima za pridruživanje EU, Centralna jedinica za harmonizaciju (CJH) uspostavlja se radi harmonizacije sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) i metodologije interne revizije.

Ova jedinica potvrđuje kvalitet i nezavisnost svih funkcija u okviru interne finansijske kontrole u javnom sektoru (IFKJ) i zadužena je za promovisanje i pružanje podrške u razvoju FUK i IR. CJH je pored toga zadužena i za koordinaciju i usmeravanje obuka za rukovodioce svih organizacija, zaposlenih zaduženih za FUK i internih revizora, a u vezi sa finansijskim upravljanjem i kontrolom i internom revizijom u javnom sektoru.

Ova jedinica funkcioniše kao „centar stručnosti“ kad je u pitanju interna finansijska kontrola u javnom sektoru. Kao takva, CJH je zadužena za praćenje dobre prakse, međunarodnih standarda i standarda Evropske komisije. Aktivnosti CJH vezane za FUK i IR organizuju se kao dve odvojene aktivnosti u okviru jedne jedinice. CJH se locira u Ministarstvu finansija, a rukovodilac ove jedinice izveštava ministra o stanju i napretku IFKj.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.