Podsećamo, 31. mart je krajnji rok za dostavljanje finansijskih izveštaja za 2022. godinu

24.03.2023

Podsećamo, još samo nedelju dana je ostalo do 31.3.2023. god., koji je poslednji dan za dostavljanje APR-u redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2022. godinu.

 

Podsećamo, ovoga meseca, čim je Agencija za privredne registre objavila detalje u vezi sa podnošenjem izveštaja ove godine preko njihove aplikacije PIS FI, objavili smo na našem sajtu: PripremaZavrsnogRacuna.rs (u odeljku: Računovodstveni propisi i obrasci finansijskih izveštaja > Obrasci > Uputstva za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2022. god. kroz PIS APR-a) detaljan tekst: Uputstva za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2022. god. kroz PIS APR-a u okviru kojeg smo objasnili sledeće:

- Obim finansijskih izveštaja

- Novine u finansijskom izveštavanju za 2022. godinu

- Razvrstavanje pravnih lica, preduzetnika i grupa pravnih lica prema veličini;

- Utvrđivanje obaveze revizije;

- Kriterijumi za razvrstavanje po veličini i granične vrednosti

- Korisnička uputstva za sastavljanje finansijskih izveštaja za 2022. godinu

- Sadržina zahteva

- Način dostavlјanja

- Obrada i javno objavlјivanje

- Naknade

- Dokaz o uplati naknade.

Isti tekst smo objavili i u WEB izdanju našeg časopisa „Računovodstvo i porezi“, br. 210/2 (objavljen sredinom marta 2023. god.), koji mogu preuzeti svi godišnji pretplatnici na taj časopis.

 

Inače, kako navode u APR-u, od 31.1.2023. god., kada je pušten u rad sistem za prijem, obradu i javno objavljivanje finansisjkih izveštaja (PIS FI Agencije), svoju zakonsku obavezu dostavljanja redovnih godišnjih finansijskih izveštaja je, već do početka marta ove godine, ispunilo 36.960 obveznika, od čega je 5.443 obveznika dostavilo izjave o neaktivnosti. APR očekuje da će do 31.3.2023. god., kada ističe zakonski rok, biti dostavljano još oko 240.000 izveštaja.

Napominjemo, kako bi pružili tehničku podršku u vezi sa pristupom PIS FI sistemu APR-a, i u vezi sa potpisivanjem zahteva ili dokumentacije, Servis desk APR-a će, kao i prethodne tri, i ove subote - 25. marta - od 09:00-19:00 časova, pružati tehničku podršku obveznicima.

Korisnici se mogu obratiti Servis desku APR-a putem elektronske pošte, na adresu: sd@apr.gov.rs.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.