rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • May. 26
  • 13:13

Podsećamo na praznike koji se proslavljaju neradno do kraja 2019. i početkom 2020. god.

10.10.2019

Sledećeg meseca već imamo jedan praznik koji se proslavlja neradno, a zatim, u januaru iduće godine imamo još praznika, pa nije na odmet da podsetimo na neradne dane u ovom periodu.

 

Napominjemo, u decembarskom broju časopisa „Računovodstvo i porezi“ detaljno ćemo pisati o svim praznicima koji se praznuju u R.Srbiji, naravno, uz objašnjenje koji se praznuju radno a koji neradno, uz tabelarni pregled istih prema kalendaru za 2020. godinu.

 

U skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji („Sl. glasnik RS“, br. 43/01, 101/07 i 92/11), pored ostalih, državni praznici R.Srbije koji se praznuju neradno jesu i:

- Dan primirja u Prvom svetskom ratu – praznuje se 11. novembra (ponedeljak u 2019-oj god.),

- Nova godina – praznuje se 1. i 2. januara (sreda i četvrtak u 2020-oj god.),

a pored Vaskrsa, verski praznik koji se, takođe, praznuje neradno je i:

- prvi dan Božića 7. januar („pada“ u utorak 2020. god.), uz šta napominjemo, neradan je samo taj dan, a 6. i 8. januar (ponedeljak i sreda) su radni dani.

 

Važno:

Napominjemo, član 3a navedenog zakona propisuje da ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici R.Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana.

Međutim, to NE važi za verske i ostale praznike koji se praznuju u R.Srbiji, a nisu državni praznici.

 

Pored ostalih drugih praznika, u R.Srbiji se praznuju i obeležavaju radno:

- Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu21. oktobra, što je ove, 2019. godine ponedeljak,

- Sveti Sava – Dan duhovnosti, i to 27. januara, a ovaj datum u 2020-oj godini „pada“ u nedelju.

 

 

Podsećamo, kao i obično krajem svake godine za narednu, kompletan Kalendar – tabelarni pregled svih radnih i neradnih praznika u 2020. godini u R.Srbiji, kao i pregled radnih i neradnih dana, sa brojem časova rada po mesecima, i iznosima minimalne zarade po mesecima za 2020. god. objavićemo:

- u našem stručnom časopisu „Računovodstvo i porezi“, kao i

- na našim elektronskim priručnicima – CD-u za Računovođe i CD-u za Poslodavce, naravno, i u njihovim on-line (internet) verzijama.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.