Poreske kategorije za elektronske fakture

10.05.2022

U obaveštenju Poreske uprave, od 10.5.2022. god., dato je dodatno objašnjenje za transakcije lica iz člana 9. stav 1. ZPDV, koje navodimo u nastavku.

Prema odredbi člana 9. stav 1. Zakona o PDV („Sl. glasnik RS“, br. 84/04,... 72/19 i 153/20 – u daljem tekstu: Zakon o PDV), Republika i njeni organi, organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i pravna lica osnovana zakonom, odnosno aktom organa Republike, teritorijalne autonomije ili lokalne samouprave (u daljem tekstu: Republika, organi i pravna lica), u cilju obavljanja poslova državne uprave ili lokalne samouprave, nisu obveznici u smislu ovog zakona ako obavljaju promet dobara i usluga iz delokruga organa, odnosno u cilju obavljanja poslova državne uprave ili lokalne samouprave.

Na navedene transakcije lica iz člana 9. stav 1. Zakona o PDV ne primenjuje se Zakon o PDV.

Naime, za te transakcije lica iz člana 9. stav 1. Zakona o PDV nisu poreski obveznici, što u suštini znači da predmetne transakcije za ta lica nisu predmet oporezivanja PDV.

S tim u vezi, prilikom izdavanja faktura za navedene transakcije lica iz člana 9. stav 1. Zakona o PDV unose kategoriju OE.

 

Međutim, ako bi izuzimanje Republike, organa i pravnih lica od obaveza propisanih Zakonom o PDV za transakcije navedene u članu 9. stav 1. Zakona o PDV moglo da dovede do narušavanja konkurencije u skladu sa tim zakonom, za transakcije navedene u članu 9. stav 1. Zakona o PDV i ostale transakcije, unos kategorije zavisi od toga da li su ova lica obveznici PDV ili ne.

Ako jesu obveznici PDV, unos kategorije za konkretnu transakciju vrši se u skladu sa opštim pravilima, na osnovu određivanja poreskog tretmana te transakcije u skladu sa Zakonom o PDV. Ako lica iz člana 9. stav 1. Zakona o PDV nisu obveznici PDV, prilikom izdavanja faktura za navedene transakcije unosi se kategorija SS.

 

Najnoviji pregled poreskih kategorija za e-fakture, uz detaljno objašnjenje, penosimo na našem sajtu: e-fakture.info kojem mogu pristupiti svi kupci naša dva Priručnika (pogledajte u nastavku).

Podsećamo:

- Sve u vezi sa PDV-om, e-fiskalizacijom i e-fakturama, uključujući i sve važeće propise, prenosimo na sajtu: e-fakture.info – koji prati naš Priručnik „PDV, fiskalizacija i e-fakture“. Saznajte više o ovom Priručniku klikom na ovaj link.

- S druge strane, naš najnoviji Priručnik „E-fiskalizacija – bez problema u praksi“, predstavlja prvu zbirku rešenja za probleme u praksi koji su se već javili u vezi sa novim modelom fiskalizacije. Kupcima ovog Priručnika, takođe, je obezbeđen i pristup sajtu: e-fakture.info . Pri tom, napominjemo, rešenja za probleme iz prakse koji su dati u ovom Priručniku, ne nalaze se na pomenutom sajtu, niti u Priručniku „PDV, fiskalizacija i e-fakture“, i obrnuto. Saznajte više o ovom novom Priručniku klikom na ovaj link.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.