rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • May. 26
  • 14:26

Poreske olakšice za novozaposlene radnike i novoosnovane subjekte

20.09.2019

Prema saopštenju Poreske uprave RS (od 18.9.2019. god.), u Srbiji svi poslodavci koji žele da zaposle nove radnike, ali i preduzetnici koji tek planiraju da pokrenu posao, dobijaju veoma značajne olakšice.

 

Prva vrsta povlastice odnosi se na poslodavce, pravna lica i preduzetnike. Naime svi oni koji zasnuju radni odnos sa novim radnicima imaju pravo na povraćaj dela plaćenog poreza na zaradu za isplate zaključno sa 31. decembrom 2019. god. Uslovi: da su ta lica prijavljena u Centralni registar za obavezno socijalno osiguranje, da je zaključen ugovor o radu sa tim licima kao i da je to lice bilo prijavljeno kod NSZ - Nacionalne službe za zapošljavanje u prethodnih šest meseci.

Sistem povraćaja dela plaćenog poreza na zaradu vrlo je jednostavan. Više zaposlenih radnika donosi i veći procenat povraćaja. Pravo na povraćaj dela plaćenog poreza na zaradu (nap. ured. kao i dela plaćenih doprinosa na zarade) poslodavac ima u iznosu od 65% ukoliko zaposli od 1 do 9 novih lica, ukoliko zaposli do 99 lica ima pravo na povraćaj 70%, a ukoliko zaposli 100 i više lica ima pravo na povraćaj 75% od plaćenog poreza na zarade, prema rečima načelnika u Sektoru za kontrolu Dragana Agatunovića.

 

Druga vrsta olakšice odnosi se na osnivanje novih preduzetničkih radnji, odnosno novih pravnih lica. Osnivač pravnog lica ukoliko zasnuje radni odnos u svom pravnom licu kao i vlasnici preduzetničke radnje koji se opredele za isplatu lične zarade imaju pravo na poresko oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa u narednih 12 meseci do iznosa od 37.000 dinara neto. I kod ove vrste olakšice uslovi su vrlo jasni. Uslov je, takođe, da su ta lica zasnovala radni odnos, da su prijavljena u registar za obavezno socijalno osiguranje, da su prethodnih šest meseci bili prijavljeni kod NSZ kao i da su u prethodnih 12 meseci stekli više, srednje ili visoko obrazovanje.

 

Cilj svih ovih mera je da se podstakne osnivanje novih privrednih društava, odnosno preduzetničkih radnji u cilju povećanja privredne aktivnosti, kao i da se smanji nivo nezaposlenosti povećanjem broja zaposlenih radnika.

 

Napominjemo, o svim ovim podsticajima odnosno olakšicama pisali smo u našim stručnim časopisima kao i u našim Priručnicima, npr.

- „Pravilna rešenja za 120 NOVIH problema računovođa“ (pogledajte više o ovom priručniku),

- „Porezi i doprinosi na sva primanja“ (pogledajte više o ovom priručniku), i dr.

 

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.