• Oct. 18
  • 03:39

Potpisan Sporazum o saradnji o vođenju jednoobraznih evidencija o podacima

08.10.2021

Uprava za sprečavanje pranja novca, pri Ministarstvu finansija RS, je objavila, 7.10.2021. god., da je potpisan Sporazum o saradnji o vođenju jednoobraznih evidencija o podacima u cilju usmeravanja i usklađivanja rada na praćenju i izveštavanju o predmetima pranja novca i finansiranja terorizma i procene efikasnosti i delotvornosti sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i sprovođenja Nacionalne procene rizika putem veb aplikacije.

 

U cilju uspostavljanja i zajedničkog korišćenja veb aplikacije, u skladu sa Smernicama za uspostavljanje jedinstvene metodologije izrade izveštaja i jednoobraznog praćenja predmeta pranja novca i predmeta finansiranja terorizma, a koje su usvojene Zaključkom Vlade Republike Srbije 05 Broj: 021-4479/2019, od 3.5.2019. god., potpisan je Sporazum o saradnji o vođenju jednoobraznih evidencija o podacima u cilju usmeravanja i usklađivanja rada na praćenju i izveštavanju o predmetima pranja novca i finansiranja terorizma i procene efikasnosti i delotvornosti sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Sporazum je potpisan između Republičkog javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, Uprave za sprečavanje pranja novca, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Uprave carina, Poreske uprave, Ministarstva pravde, Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom i Vrhovnog kasacionog suda.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, nadležne institucije su se složile da se, u skladu sa Smernicama za uspostavljanje jedinstvene metodologije izrade izveštaja i jednoobraznog praćenja predmeta pranja novca i predmeta finansiranja terorizma, uspostavi veb aplikacija sa ciljem vođenja jednoobraznih evidencija za predmete pranja novca i finansiranja terorizma, a koja omogućava praćenje kretanja predmeta pranja novca i finansiranja terorizma, povećanje efikasnosti u obavljanju poslova i pružanje podrške pri prikupljanju, razmeni i čuvanju podataka, formiranju i vođenju registara, analizi rizika, analizi podataka i izveštavanju. Pored navedenog, aplikacija omogućava i određene statističke preglede, na osnovu kojih se mogu izvoditi strateški zaključci o efikasnosti i delotvornosti sistema u predmetima pranja novca i finansiranja terorizma.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.