Pred Skupštinom Predlog zakona o novčanoj podršci majkama dece do 16 godina

20.07.2023

Potpredsednik Vlade i ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je juče da se na sednici Skupštine Srbije nalazi Predlog zakona o isplati novčane pomoći majkama dece do 16 godina i da će za to iz budžeta biti isplaćeno oko 100 miliona evra, i podvukao da su javne finansije potpuno stabilne.

Ministar je pojasnio odredbe tog predloga zakona navodeći da će pomoć dobiti i deca koja su prošle godine bila izuzeta iz pomoći koja je bila namenjena za mlade od 16 do 29 godina. Prošle godine ta deca nisu imala punih 16 godina, a ove godine su prešla tu starosnu granicu, pa su se našla u međuprostoru. „Moja poruka je da će za svu decu koja su rođena 21. novembra 2006. i kasnije, ova pomoć biti isplaćena. Reč je o oko 1.190.000 dece koja će dobiti ovu pomoć vrednu oko 12 milijardi dinara“, rekao je Mali, i još jednom ponovio da se sa isplatom ove novčane podrške ni na koji način ne ugrožavaju javne finansije.

Prema njegovim rečima, na sednici parlamenta će se naći čak 25 zakonskih predloga važnih za građane, jer doprinose razvoju zemlje i podizanju njihovog životnog standarda. Posebno je podvukao značaj pomenutog predloga zakona o pomoći majkama dece do 16 godina, i Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

„Mi ćemo do kraja septembra, ako se usvoji zakon, svakoj majci, hranitelju ili staratelju isplatiti 10.000 dinara jednokratne pomoći za decu do 16 godina. Biće jednostavna procedura prijave na portalu Uprave za trezor. Prijave će trajati od 20. avgusta i do 20. septembra, nakon čega će brzo krenuti isplata“, precizirao je ministar finansija

On je podvukao da će se na sednici parlamenta naći i sistemski važan Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koji treba dalje da podstakne razvoj građevinske industrije i ulaganje u građevinske objekte. Na dnevnom redu je i 12 ratifikacija finansijskih sporazuma kojima se obezbeđuje nastavak ulaganja u Moravski koridor, put Ruma-Šabac-Loznica i brzu magistralu od Požarevca do Golupca.

Kako je istakao, tu je i 200 miliona evra dodatnih sredstava za dalja ulaganja u zdravstvo, opremu i rekonstrukciju bolnica, kao i važan zakon koji obezbeđuje dodatna sredstva za izgradnju tri nova tehnološka parka, u Nišu, Kruševcu i Čačku, što je značajno za mlade koji žele da pokrenu posao u IT industriji.

Mali je naveo da sredstva koja se izdvajaju neće uticati na inflaciju i da je cilj da se održi realni dohodak građana, te da je to i važna potpora privredi Srbije. Ministar je rekao da uvažava mišljenja Fiskalnog saveta koji je kritikovao nove ekonomske mere, ali se ne slaže sa njima da sredstva koja se izdvajaju nisu opravdana. Podsetio je i da za mesec i po dana sledi povećanje plata za prosvetne radnike, medicinske sestre u zdravstvenim ustanovama i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, u iznosu od 5,5%, i još dodatno 10% svima njima, kao i ostalima u javnoj upravi, od 1. januara 2024. god. Potom, dodao je, od 1. oktobra, za penzionere sledi povećanje penzija od 5,5%, plus najmanje 14,5% povećanje penzija od januara.

On je rekao da je zabeležen pad inflacije i kod nas i u svetu, i da očekuje da će se taj pad nastaviti, a da će plate i penzije u Srbiji kontinuirano rasti. Ministar je naveo da su srpske finansije u potpunosti stabilne i da naša zemlja na računu ima 650 milijardi dinara.

Ministar finansija, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade preuzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, rekao je i da je početkom ove sedmice raspisan konkurs za mlade kojima se omogućuje prijava za dobijanje sredstava od države za početnike u poslovanju, kao i za pokretanje startapova, a najavio je još jedan javni poziv za podršku ženskom preduzetništvu.

 

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.