• Jul. 23
  • 21:54

Predstavljen nov model fiskalizacije u Srbiji

17.06.2021

Ministar finansija, Siniša Mali, i direktorka Poreske uprave, Dragana Marković, izdali su prvi fiskalni račun u testnom okruženju novog modela fiskalizacije, prilikom predstavljanja tehničkog vodiča za proizvođače elektronskih fiskalnih uređaja.

U Palati federacije održan je (17.6.2021. god.) sastanak sa proizvođačima elektronskih fiskalnih uređaja, kome su pored ministra i direktorke Poreske uprave, prisustvovali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež sa saradnicima, kao i predstavnici izvođača na projektu uvođenja novog modela e-fiskalizacije u Srbiji.

Prilikom predstavljanja tehničkog vodiča, direktorka Poreske uprave uputila je poziv svim proizvođačima elektronskih fiskalnih uređaja, kako postojećim tako i proizvođačima inovatorima - da se prijave za odobrenje za upotrebu elektronskih fiskalnih uređaja na tržištu Srbije. Proces prijave za dobijanje odobrenja za upotrebu elektronskog fiskalnog uređaja je otvoren i besplatan za sve dobavljače odnosno njihove proizvode. Detaljnije informacije nalaze se na sajtu Poreske uprave R.Srbije www.purs.gov.rs

 

Nova fiskalizacija olakšaće rad i privredi i državi

Obraćajući se proizvođačima, ministar Mali je istakao da je sadašnji sistem fiskalizacije uveden pre više od 15 godina, ali da je tehnologija koja se u toj oblasti može primeniti znatno napredovala, te da od proizvođača hardverskih i softverskih rešenja očekuje nova rešenja. „Biće vam predstavljeno jedno rešenje na kojem ćete moći da radite, kako biste što pre izaši sa novim uređajima i softverskim rešenjima, kojima treba da pomognete našoj privredi. To je važno da bismo ispunili definisano, a to je da primena nove fiskalizacije počne od 1. januara sledeće godine“, rekao je on.

Mali je objasnio da je važno da se ide u korak sa vremenom, odnosno da se modernizuje ova oblast. „Ovo je potpuno novi sistem koji podrazumeva da se u realnom vremenu svi podaci sa fiskalnih kasa slivaju u Poresku upravu. To će omogućiti bolju kontrolu, ali i unaprediti borbu protiv sive ekonomije i borbu za naplatu poreza“, rekao je ministar.

 

VAŽNO:

Primena Zakona o fiskalizaciji za privredu neće predstavljati dodatni trošak, jer je država budžetom za ovu godinu opredelila tri milijarde dinara za subvencije privrednicima za nabavku fiskalnih kasa.

Ministar je podsetio da uz Zakon o fiskalizaciji, Zakon o elektronskom fakturisanju predstavlja deo strukturnih reformi koje će značajno uticati na poboljšanje poslovnog ambijenta u R.Srbiji. „Uvođenje e-faktura je važan korak ka podizanju konkurentnosti naše privrede. To je još jedna inicijativa koju smo započeli, a pre mesec dana predstavili smo i taj novi sistem. Sa uvođenjem e-faktura krećemo 2022. god., a predviđeno je da e-fakture koriste sva preduzeća koja su u obavezi PDV-a, bez obzira da li rade u javnom ili privatnom sektoru“, rekao je ministar. On je poručio da od proizvođača očekuje da u narednom periodu otkriju eventualne nedostatke sistema, kako bi što pre bili ispravljeni i napomenuo da je do početka primene ostalo još šest meseci.

 

Podsećamo:

Svi privredni subjekti (i iz privatnog i iz javnog sektora) moraju da se usklade sa novinama u propisima iz tri ključne oblasti: Zakon o PDV-u, Zakon o fiskalizaciji i Zakon o elektronskom fakturisanju.