rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jun. 05
  • 20:25

Preporuka za organizovanje rada roditelja dece i mladih sa razvojnim smetnjama

03.04.2020

Na osnovu člana 23. stav 2. Zakona o državnoj upravi („Sl. glasnik RS“, br. 79/05, 101/07, 95/10 i 99/14, 30/18-dr.zak. i 47/18), Odluke o proglašenju vanrednog stanja („Sl. glasnik RS“, br. 29/20) i Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja 05 Broj: 110-2517/2020, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dao je preporuku koju prenosimo u nastavku.

 

Preporuka za organizovanje rada roditelja dece i mladih sa razvojnim smetnjama 

Zaposlenim samohranim roditeljima (ili ukoliko je drugom roditelju ustanovljena radna obaveza), hraniteljima ili starateljima dece i mladih sa smetnjama u razvoju, sa telesnim ili senzornim invaliditetom, dece i mladih sa teškim hroničnim i retkim bolestima, u skladu sa zdravstvenim preporukama a radi sprečavanja širenja bolesti COVID-19, izazvane virusom SARS-CoV-2, a u interesu zaštite ove osetljive društvene grupacije potrebno je omogućiti obavljanje rada van prostorija poslodavca (rad od kuće) do prestanka okolnosti zbog kojih je proglašeno vanredno stanje.

 

Ukoliko ne postoje uslovi da zaposleni roditelji ostvare pravo na rad od kuće iz navedenih razloga, a objektivno su sprečeni da redovno dolaze na posao, apeluje se na sve poslodavce da objektivno razmotre opravdanost njihovog odsustva i izbegnu raskid ugovora o radu sa zaposlenim roditeljima, hraniteljima ili starateljima dece i mladih sa smetnjama u razvoju, sa telesnim ili senzornim invaliditetom ili dece i mladih sa teškim hroničnim i retkim bolestima.

 

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.